Pages

16. helmikuuta 2015

Sitruunaiset laskiaispullat


Laskiaispullat ovat parhaimpia pullia ikinä! Nyt kun on laskiaisen aika, niin pitihän sitä itsekin laskiaispullia leipoa. Näissä pullissa on sisällä lemon curdilla maustettua kermavaahtoa sekä mansikkahilloa. Aivan ihania laskiaispullia!

Ohjeesta tulee noin 20-25 laskiaispullaa koosta riippuen.
Aurinkoista laskiaista! :)


Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1-1½ rkl kardemummaa
1 kananmuna
noin 15 dl vehnäjauhoja
200 g voita (tai margariinia)

Voiteluun:
1 kananmuna

Lemon curd:
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 sitruunasta raastettu kuori ja mehu
25 g huoneenlämpöistä voita

Lisäksi väliin:
mansikkahilloa
noin 5 dl kermaa

Pinnalle:
mantelilastuja
tomusokeria

1. Valmista pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi mikrossa. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, aluksi vatkaten vispilällä, jotta taikinaan sitoutuu ilmaa. Lisää sulatettu rasva alustamisen loppupuolella. Lopuksi taikinaa voi sekoittaa käsin (ellet tee taikinaa kokonaan yleiskoneella). Varo ettet lisää taikinaan liikaa jauhoja, koska muuten pullista ei tule hyviä! Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja niin, että se irtoaa jo hieman kulhon reunoista. Peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
2. Valmista tässä vaiheessa lemon curd. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori sekä purista sitruunasta mehu. Vaahdota muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kuoriraaste ja sitruunanmehu. Sekoita seosta vesihauteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes se paksuuntuu. Ota kulho vesihauteesta pois ja lisää kuutioitu voi. Voit halutessasi lisätä tahnaan vielä hieman (vaikkapa teelusikallinen) vaniljasokeria. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
3. Kun pullataikina on kohonnut, kaada se kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina pieniin paloihin (riippuen minkä kokoisia pullia haluat). Pyörittele palat pyöreiksi pulliksi ja siirrä leivinpaperoidulle pellille kohoamaan kaksinkertaisiksi. Peitä pullat leivinliinalla kohoamisen ajaksi.
4. Voitele kohonneet pullat kevyesti (haarukalla) vatkatulla munalla, ripottele pinnalle mantelilastuja ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita.
5. Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä. Leikkaa jäähtyneistä pullista "kansi" pois. Vaihtoehtoisesti voit leikata jo lämpimistä (uunista tulleista) pullista kannen pois terävällä veitsellä, niin pullat jäähtynevät siten nopeammin.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta se makusi mukaan lemon curdilla ja makeuta täyte halutessasi myös sokerilla.
7. Pursota pullien sisälle ensin kermavaahtorinkula (niin että keskelle jää kolo hillolle) ja keskelle mansikkahilloa.
8. Nosta pulliin kannet päälle ja viimeistele siivilöimällä pinnalle tomusokeria. Säilytä laskiaispullat jääkaapissa ja tarjoile mielellään samana päivänä kuin ne on täytetty, sillä silloin ne ovat parhaimmillaan!




4 kommenttia:

  1. Nam! Tuo sitruuna tuo varmasti kivaa uutta raikkautta perinteisiin laskiaispulliin! :) Itse en oikein ole pullatyttöjä enkä koskaan niitä leivo mutta laskiaisena täytyy tietty ehdottomasti herkutella jollain pullaväännöksellä :P Tänä vuonna itse söin banoffee-pullia eli täytteeksi laitoin cappuccino-kermavaahtoa, dulce de lecheä ja banaania. Aika tajuttoman herkullista vaihtelua sekin :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsit kun kuulostaa herkullisilta nuo pullat mitä teit!! :D Ihan varmasti olivat hyviä! Noita voisi kokeilla joskus itsekin..vaikka sitten ensi vuonna jos muistan. :D

      Poista
  2. Ihania laskiaispullia! Lemon curd tuo varmasti mukavaa makua kermavaahtoon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nämä olivat niin hyviä, että parhaimmillaan (tai ehkäpä pahimmillaan) tuli syötyä 3 pullaa per päivä! :D

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!