Pages

27. tammikuuta 2013

Pitkät viinerit


Pitkät viinerit ovat ehdottomasti parhaita viinereitä ikinä! Tästä ohjeesta tulee noin 18 kpl viinereitä. Todella hyviä ovat! Alhaalla kuvalliset teko-ohjeet, jotka helpottavat tekoprosessia. Loppujen lopuksi viinerit eivät ole niin vaikeita valmistaa, kuin miltä ne saattavat vaikuttaa.


Viineritaikina:
2½ dl kylmää maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
7-8 dl pakastettuja vehnäjauhoja

Lisäksi taikinan väliin:
250 g voita

Päälle:
noin 200-250 g paistonkestävää vadelmamarmeladia
vaniljakreemiä (tein sen 2 dl vaniljakreemijauhetta & 5 dl vettä, mutta puolet jäi yli)

Voiteluun:
kananmuna

Viimeistelyyn:
tomusokeria
vettä

1. Liuota hiiva kylmään maitoon ja sekoita joukkoon muna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää kaikki jauhot yhtä aikaa ja sekoita taikina nopeasti. ÄLÄ VAIVAA! Anna taikinan levätä sillä aikaa, kun leikkaat voista viipaleita ja kaaviloit ne kelmujen välissä tasapaksuksi levyksi (20x20 cm).
2. Ripottele leivinpöydälle paksuhko kerros vehnäjauhoja ja taputtele taikina neliöksi (30x30 cm). Nosta voi vinosti taikinaneliön keskelle ja käännä kulmat voin päälle "kirjekuoreksi". Työskentele ripeästi, jottei taikina lämpene ja hiiva ala toimia liian aikaisin. Kauli levystä varovasti noin sormenpaksuinen suorakaide. Älä paina liian lujaa, jotta kerrokset eivät mene rikki. Käytä apuna runsaasti jauhoja.
3. Harjaa ylimääräiset jauhot pois ja taita taikina kolmeen osaan. Kerrosten väliin ei saa jäädä jauhoja!
4. Käännä taikina niin, että pystysuorasta sivusta tulee vaakasuora sivu. Kauli taas sormenpaksuinen suorakaide. Käytä tarpeeksi jauhoja. Harjaa taas ylimääräiset jauhot pois ja taita taikina kolmeen osaan.
5. Käännä taikina taas kuten kohdassa 4 ja toista kauliminen ja kääntäminen vielä 1-2 kertaa. Jos taikina ehtii lämmetä, pidä sitä välillä pakasteessa noin 10 minuuttia. Anna valmiin taikinan levätä muovilla peitettynä kylmässä 10-20 minuuttia. Valmista sillä aikaa viinereiden täytteet. Vaniljakreemin valmistat siten, että sekoitat kylmään veteen vaniljakreemijauhetta ja vatkaat vispilällä kunnes seos muuttuu jämäkäksi vaniljakreemiksi.
6. Kauli taikina noin sormenpaksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä noin parin sentin levyisiä suikaleita ja kierritä suikaleen toisesta päästä toiseen ja suikaleen toisesta päästä vastakkaiseen suuntaan niin, että suikaleeseen tulee kierteitä. Muotoile suikaleista viinereitä ja anna niiden olla hetki huoneenlämmössä kohoamassa. Juuri ennen uuniin laittamista voitele viinerit ja pursota niiden päälle täytteet (vaniljakreemi ja vadelmamarmeladi).
7. Paista viinerit 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
8. Viimeistele tomusokerikuorrutuksella, kun viinerit ovat jäähtyneet.

Kuvalliset teko-ohjeet:



1. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Kuva on otettu siinä kohtaa, kun olen jo muutaman kerran ehtinyt kaulita taikinan. Alkuvaiheessa taikina on löysempää.


2. Ylimääräiset jauhot tulee harjata taikinan pinnalta pois, sillä kerrosten väliin ei saa jäädä jauhoja! Koko kaulintavaiheen aikana jauhojen harjaaminen pois on tärkeää muistaa.





3. Taita taikina kuvien mukaisesti kolmeen osaan. Älä jätä taitoskohtaa levyn keskiosaan. Taita siis toiselta puolelta taikinaa noin 1/3 osaa ja toiselta hiukan enemmän, että taitos jää levyn toiseen reunaan.


4. Taita taikinan pystysuora sivu vaakasuoraksi (kuten kirjallisissa ohjeissa kohdassa 4 kerrotaan). Tämän jälkeen kauli taas sormenpaksuinen suorakaiteen muotoinen levy.


5. Leikkaa levystä parin sentin levyisiä suikaleita.


6. Pyöritä suikaleet kierteille kuten kuvassa.


7. Muotoile viinereiksi. Ennen uuniin laittamista voitele viinerit ja pursota niille marmeladi sekä vaniljakreemi. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.

23 kommenttia:

  1. nam mikä viineri! tinde4.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Pystyykö tekemään gluteenittomana ja onnistuisiko? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlesta löytyy gluteenittomien viinereiden reseptejä, joten kyllä ne onnistuisivat! :) Itselläni ei kyllä ole kokemusta gluteenittomista viinereistä, joten en nyt osaa suositella mitään tiettyä gluteenitonta reseptiä millä ne onnistuisivat.. Kokeilemallahan se selviää miten viinerit gluteenittomina onnistuvat!

      Poista
  3. Oi mikä ohje! Simppeli, mutta erittäin lupaavan ja herkullisen näköinen. Kirjamerkkeihin -------->

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Murska! Kiva kuulla, että lisäsit ohjeen kirjanmerkkeihin! Nämä ovat kyllä niin herkullisia eikä lopulta kovin vaativiakaan tehdä. Täytyy vain muistaa ettei kauli taikinaa liian kovakouraisesti, etteivät voikerrokset kärsi siitä. :)

      Poista
  4. Nämä on ihan mun lemppari viinereitä ja sulta löytyi näihin mahtava ohje! Kokeilen ehdottomasti vielä näitä! Kiitos ohjeesta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Nämä pitkät viinerit ovat kyllä niiiin hyviä! :D

      Poista
  5. Kiitos paljon tästä viineriohjeesta Essi! Aivan mahtavan makuisia viinereitä tuli tällä ohjeella. :-) Tein nelinkertaisen annoksen ja sit vain yksinkertaisen annoksen tuota vaniljakreemiä, ja silti sitä riitti kaikkiin viinereihin. Lisäksi laitoin osaan viinereistä omenahilloa, ja myös niistä viinereistä tuli aivan huipun makuisia. Suosittelen kaikille, et kannattaa ehdottomasti näitä viinereitä tehdä, jos mieli tekee nautiskella maittavia viinereitä. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kommentistasi Kape! :) Onpa mukava kuulla, että testasit reseptiä ja olit siihen tyytyväinen. Nuo omenaviinerit kuulostavat niin herkullisilta, että nyt tekisi mieli sellaisia! Täytyisikin tehdä joku viikko uusia viinerireseptejä tänne blogiin, kunhan tässä siunaantuu sopivasti aikaa niille. :)

      Poista
  6. Pystyisikohan kayttamaan mansikkahilloa marmeladin sijasta? Kestaako paistamisen? Marmeladia ei satu olemaan nyt ja mieli tekisi viinereita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hillo voi valua viinerien päältä pois uunissa, joten en sitä suosittele käyttämään. Muistan kun useita vuosia sitten tein neliöviinereitä ja olin ajatuksissani ostanut vadelmahilloa marmeladin sijaan. No käytin sen silti viinereihin, mutta eihän se kovin hyvin kestänyt viinereiden päällä vaan valui leivinpaperille.. Ei se vadelmahillo miksikään muuten mennyt, mutta ei vain pysynyt viinereiden päällä uunissa.

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta! Sain enskertalaisenakin onnistumaan maukkaat viinerit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla! Nämä pitkät viinerit ovat kyllä ehdottomia lemppareita ja pitäisi itsekin tehdä näitä taas joku päivä pitkästä aikaan!

      Poista
  8. Kerrassaan herkullisia viinereitä, eikä loppujen lopuksi ollut edes suuritöisiä! Nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nämä viinerit ovat kyllä parhaita! :D Eikä ne tosissaan lopuksi ole niin suuritöisiä kuin voi vaikuttaa.

      Poista
  9. Hei. Niin herkullisen näköisiä viinereitä että nämä menee kokeiluun. En ole koskaan tehnyt viinereitä ja kuvat ei näy niin onko nuissa ollenkaa pohjaa? Valuuko tuo marmeladi siis pohjasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Ei marmeladi valu pohjasta, sillä marmeladin alla on kyllä myös hieman pohjaa. Viinerit muotoillaan siten, että kukin viinerisuikale käännetään kolmeen osaan josta sitten muodostuu nämä pitkät viinerit. Eikö viinereiden kuvat tekovaiheesta näy sinulla ollenkaan? Omalla koneellani ne näkyvät kuitenkin normaalisti.

      Poista
  10. Mitenkä arvelet onnistus kuivahiivalla tämä ohje?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viinereihin kannattaa käyttää tuorehiivaa, koska kuivahiiva ei oikein toimi kylmien aineiden kanssa.

      Poista
  11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Vastaukset
    1. Nyt on kuvat päivitetty ja niiden pitäisi näkyä oikein! :) Kiitos huomautuksesta! Pitäisikin joku päivä, kun ehtii, niin tehdä uudet hiukan paremmat kuvalliset ohjeet (etenkin tuosta viinerin taittamisesta, kuinka se taitetaan valmiiksi viineriksi).

      Poista
  13. Ihana äsken kun löytyi ohje näille herkkuviineteille. Kiitos!

    VastaaPoista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!