Pages

30. huhtikuuta 2014

Rinkelimunkit appelsiinivivahteella


Vappuna saa syödä munkkeja mahan täydeltä! Meillä herkutellaan tänä vappuna rinkelimunkeilla, jotka maistuvat hennosti appelsiinilta. Laitoin siis taikinaan appelsiinin raastettua kuorta. Rinkelimunkkien sijaan taikinasta voi tehdä vaikkapa pyöreitä munkkeja.

Munkkien kyytipojaksi vielä lasi itse tehtyä simaa. Sitä ei kyllä voita mikään! Tälläkin hetkellä simaa on tehtynä 8 litran verran, joten eipä ainakaan lopu sima ihan heti!

Tästä ohjeesta tulee noin 25-30 rinkelimunkkia koosta riippuen. Ja on muuten hyviä munkkeja!


Munkkitaikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 appelsiinin raastettu kuori
noin 14 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia

Paistamiseen:
noin 1 l öljyä

Lisäksi:
sokeria sokeroimiseen

1. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta kuori.
2. Valmista munkkitaikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva maitoon. Sekoita vispilällä niin, että hiiva on liuennut maitoon. Lisää munat, sokeri, suola, kardemumma ja kahdesta appelsiinista raastettu kuori. Lisää jauhoja vähitellen taikinaan. Ensin vispilällä sekoittaen ja kun taikina alkaa muuttua paksummaksi, vaivaa taikinaa käsin. Lisää sulatettu rasva alustamisen loppuvaiheessa, kun lähes kaikki jauhot on lisätty. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista. Sen kuuluu olla myös kimmoisaa ja pehmeää. Anna taikinan kohota noin 20 minuuttia vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.
3. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmat pois ja pyörittele taikinasta pyöreitä palloja. Anna munkkien kohota kaksinkertaisiksi leivinliinalla peitettynä.
4. Kuumenna öljy kattilassa. Työnnä etusormilla kohonneiden munkkien keskelle reikä, pyöräytä rinkeleiksi ja laske varovasti kattilaan paistumaan. Paista munkkeja kuumassa öljyssä molemmin puolin (noin 2-3 minuuttia per puoli), niin että ne saavat väriä. Nosta munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperilla vuoratulle alustalle. Kaada sokeria kulhoon ja kierittele kuumat munkit siinä. Siirrä tarjoilualustalle.
5. Tarjoile munkit vastapaistettuina, jolloin ne ovat parhaimmillaan!

Ohjeita munkkien paistoon:
- Muista varata kattilan viereen siihen sopiva kansi äläkä pidä liesituuletinta päällä munkkeja paistaessasi! Kattilaan ei myöskään saa missään nimessä heittää vettä, jos öljy syttyy palamaan! Öljyä ei kannata jättää yksin, vaan sitä täytyy pitää silmällä koko ajan.
- Rasvaa tulee olla padan pohjalla vähintään 4 cm parhaan lopputuloksen saamiseksi.
- Öljyn lämpötilan tulisi olla 170-180 astetta. Jos et omista lämpömittaria, voit testata kuumuuden leipäpalalla: öljy on tarpeeksi kuumaa kun pala ruskistuu kauniisti noin minuutissa.
- Öljyn sijaan paistamiseen voi käyttää esimerkiksi munkinpaistorasvaa.
- Kannattaa varmistaa välillä, että munkit kypsyvät myös sisältä halkaisemalla munkki paiston jälkeen, jotta näkee onko paistoaika sopiva. Jos öljy kuumenee liikaa, munkeista tulee turhan tummia eivätkä ne kypsy sisältä. Ja jos öljy on liian kylmää, munkit imevät itseensä liikaa rasvaa. Rasvan savuaminen on merkki siitä, että rasva on liian kuumaa.
- Sokeroi munkit mahdollisimman lämpiminä, koska sokeri ei tartu hyvin jäähtyneisiin munkkeihin.




2 kommenttia:

  1. Täydellisen näköisiä munkkeja! :) Hauskaa Vappua sinulle!

    VastaaPoista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!