Pages

10. marraskuuta 2013

Isänpäiväkakku pätkismoussella

Isänpäivän kunniaksi halusin leipoa kakun kahvipöytäämme. Tällä kertaa täytteeksi valikoitui ihana pätkismousse. Pohjaksi tein 6 munan suklaakakkupohjan. Kostutusta varten keitin 4 kupillista kahvia ja lisäsin kuuman kahvin joukkoon sokeria. Sokeria voi lisätä ihan maun mukaan, niin että kahvi makeutuu. Kahvia ei tarvitse laimentaa vedellä!

Koristelin kakun tekemilläni punaisilla marsipaaniruusuilla sekä Isälle-sydänlaatalla. Muistelen usein sitä, kun olin vielä koulussa ja sain siellä tehdä marsipaaniruusuja kakkujen päälle. Pidin jo silloin ruusujen tekemisestä todella paljon! Aina kun pääsin ruusuja väkertämään, niin olin tajuttoman innoissani siitä ja olisin voinut tehdä niitä ties kuinka monta. Jokaisella on omannäköisensä ruusu. Vaikka tekotapa olisikin sama, niin ruusuista ei täysin samanlaisia välttämättä tule.

Suuronnittelut maailman parhaimmalle isälle ja rentouttavaa isänpäivää myös teille lukijoille!


6 munan suklaakakkupohja:
6 kananmunaa
200 g tummaa suklaata (esim. taloussuklaata)
150 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2½ dl vehnäjauhoja

Pätkismousse:
2½ dl vispikermaa
1 pss (á 140 g) Pätkis-karkkeja
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Kostutus:
sokeroitua kahvia

Pursotuksiin:
n. 5-7½ dl vispikermaa (riippuen pursotuksesta, kuvanmukaiseen pursotukseen menee n. 7 dl)

Koristeluun:
marsipaania tai sokerimassaa
elintarvikeväriä

1. Valmista suklaakakkupohja mielellään täyttöä edeltävänä päivänä. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota huoneenlämpöinen voi vaaleaksi ja lisää joukkoon keltuaiset sekä hieman jäähtynyt suklaa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeri pienissä erissä samalla vatkaten. Kääntele ilmava valkuaisvaahto varovasti suklaaseokseen. Siivilöi lopuksi taikinaan vehnäjauhot ja kääntele esimerkiksi nuolijalla varovasti tasaiseksi massaksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan. Paista suklaapohjaa 175-asteisessa uunissa (alatasolla) noin 45 minuutin ajan. Jos pinta alkaa tummua liikaa, voit peittää kakun paiston puolivälissä foliopalalla. Kakkupohjan kypsyyden voit tarkistaa helposti tikulla. Jos kakun keskelle työntämääsi tikkuun ei tartu enää taikinaa, niin pohja on kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassaan, jonka jälkeen irrota se.
2. Seuraavana päivänä, kun täytät kakun, lisää kuumaan kahviin sokeria, jotta se makeutuu.
3. Valmista pätkismousse. Sulata pätkis-karkit varovasti vesihauteessa samalla sekoitellen. Voit lisätä pätkisten joukkoon tilkan (noin pari ruokalusikallista) kermaa, niin ne sulavat helpommin ja seoksesta tulee notkeampaa. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja lisää joukkoon sulatetut pätkikset. Vaahdota kerma ja lisää se pätkisseokseen. Sekoita tasaiseksi esim. sähkövatkaimella.
4. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kakun voi halutessaan koota esim. rengasvuokaan, jos kakun reunoista haluaa suorat. Käännä päällimmäinen pohja alimmaiseksi tarjoilualustalle (eli niin että alimmainen pohja tulee päällimmäiseksi jotta kakun pinnasta tulee tasainen) ja kostuta se sokeroidulla kahvilla. Levitä pohjan päälle puolet pätkismoussesta. Nosta toinen pohja päälle, kostuta se ja lisää loppu pätkismoussesta sen päälle. Kostuta myös päällimmäisin pohja ja laita kakku jääkaappiin yön ajaksi.
5. Vatkaa pursotukseen tuleva kerma vaahdoksi. Mausta se sokerilla. Itse lisään sokerin kerman joukkoon ennen kuin alan sitä vatkaamaan.
6. Levitä kakun päälle ohut kerros kermaa murukerrokseksi. Pursota kakku haluamallasi tavalla ja koristele se.


4 kommenttia:

  1. Tosi kaunis kermakakku :) Kyllä mäkin joskus vielä harjoittelen noiden ruusujen tekemisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kommentistasi Taru! Vaikka itsekin olen ruusuja aika paljon tehnyt, niin kyllä edelleen huomaan niissä aina jotain pientä parannettavaa. :)

      Poista
  2. Kaunis kakku!!!!!!!!!!!!!

    VastaaPoista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!