Pages

4. syyskuuta 2015

Peruna-sabaya (afrikkalainen leipä)


Sabaya on afrikkalainen leipä Somaliasta. Se on verrattavissa chapatiin, mikä on Afrikassa suosittu rieskantyyppinen leipä, jota syödään aamiaisella tai ruoan kanssa. Sabaya sopii erinomaisesti myös keiton lisukkeeksi. Se paistetaan kypsäksi öljytyllä pannulla. Loppujen lopuksi sabaya on aika helppo valmistaa.

Tämä taikina sisältää myös perunaa. Alkuperäinen resepti on peräisin Pinjan Herkkula -blogista, mutta tein taikinaan pieniä muutoksia (mm. lisäämällä ruohosipulia). Yleensä sabaya koostuu vain vehnäjauhoista, suolasta, sokerista, öljystä ja vedestä.  Harmi vain, kun taikinaa ei tullut tehtyä isompaa määrää. Koko perhe tykkäsi sabayasta tosi paljon! Ensi kerralla teen taikinan vähintäänkin kaksinkertaisena!

Ohjeesta tulee 5 sabayaa, jotka ovat suunnilleen tortillan kokoisia.


Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
2 isoa tai 3 pientä perunaa kuorittuna ja raastettuna
1 rkl sokeria
1½ tl suolaa
n. ¼ dl silputtua ruohosipulia
2 dl lämmintä vettä

Paistamiseen:
öljyä

1. Kuori ja raasta perunat. Silppua ruohosipuli pieneksi.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella noin 15 minuutin ajan, kunnes se on pehmeää eikä tartu pahasti käsiin. Tarvittaessa voit lisätä joukkoon hieman jauhoja, jos taikina jää pahasti käsiin kiinni. Taikinan ei kuulu olla tarttuvaa. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna levätä lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Mitä pidempään taikina lepää, sitä helpompi sitä on käsitellä.
3. Vaivaa taikinaa kahden minuutin ajan ja kumoa kevyesti jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina viiteen yhtäsuureen osaan. Taittele leivät alla olevien kuvallisten ohjeiden mukaan.
4. Lämmitä pannu keskilämmölle ja lisää pannulle öljyä. Leivät paistetaan yksitellen. Nosta sabaya pannulle, voitele sen pinta kevyesti öljyllä ja paista noin 30-45 sekunnin ajan. Käännä ympäri, öljyä pinta ja paista taas 30-45 sekunnin ajan. Käännä leipä vielä kerran ympäri, mutta älä öljyä pintaa enää. Paista leipää vielä 30 sekunnin ajan, niin että se kypsyy myös sisältä. Painele sabayaa lastalla kevyesti pannua vasten, jotta se kypsyy paremmin.
5. Kun sabaya on paistettu, nosta se talouspaperille jäähtymään.
6. Tarjoile mieluiten lämpimänä, jolloin sabaya on parhaimmillaan! Säilö sabayat ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Voit valmistaa ne myös päivää ennen tarjoilua. Ennen tarjoamista lämmitä niitä hetki kuumassa uunissa tai mikrossa, kunnes ne ovat lämpimiä.


Kuvalliset ohjeet:
1.  Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin käsin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele levy kevyesti öljyllä. 

2. Taittele taikina kuvien mukaisesti. Ensin suorakaiteen yläpuoli keskelle ja sitten alapuoli.

3. Painele taikina nyt käsin pitkulaiseksi, ohueksi levyksi. Samanmuotoiseksi kuin ylläolevassa kuvassa.

4. Taittele kuvien mukaisesti. 



5. Lopuksi litistä taikina ohueksi leiväksi (jotakuinkin tortillan paksuiseksi, eli hyvin ohueksi) ja paista!

HUOM! Kuvalliset ohjeet paistamisesta ovat tulossa lähiaikoina, kun teen lisää sabayaa!

2 kommenttia:

  1. olemme kaverini kanssa leipomassa kyseistä leipää luokallemme ja mietimme, mikä leivän päälle sopisi parhaiten vai pitäisikö leipää tarjota ihan pelkälteen jonkun juoman kanssa? toivoisimme pikaista vastausta. kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Toivottavasti vastaukseni ei tule liian myöhään! Itse tykkään syödä sabayaa pelkän voin kera ja juomana ihan suomalaisittain maitoa. Toki jos mieli tekee, niin tottakai leivän päälle voi laittaa esim. haluamiaan vihanneksia. Nekin sopivat sabayan kanssa hyvin. :)

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!