Pages

26. huhtikuuta 2015

Suklaa-vaniljamunkit


Vappu lähestyy ja silloin kuuluu herkutella munkeilla! Näissä munkeissa on sisällä itsetehtyä vaniljakreemiä ja päällä suklaakuorrutus. Vaniljakreemin ohjeen nappasin Lempikakku-blogista, kiitos! Tosin laitoin yhden vaniljatangon sijaan kaksi, koska halusin täytteeseen enemmän vaniljanmakua. Kreemiä kannattaa valmistaa kaksinkertainen määrä, jos haluat sen riittävän kaikkiin munkkeihin. Itse täytin puolet munkeista vaniljakreemillä ja puolet vadelmahillolla. Alla olevasta ohjeesta tulee noin 30 munkkia koosta riippuen.

Olethan muuten muistanut valmistaa jo simaa? Meillä simaa tehdään taas iso annos, koska itse tehty sima on vaan niin parasta!


Munkkitaikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1½ dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 13-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g pehmeää tai sulatettua voita

Paistamiseen:
n. 1 l rypsiöljyä

Vaniljakreemi: (tee kaksinkertaisena jos haluat riittävän kaikkiin munkkeihin)
3½ dl täysmaitoa
1-2 vaniljatankoa (laitoin 2 kpl)
½ dl sokeria
5 keltuaista
3/4 dl maissitärkkelystä
1 rkl voita

Suklaakuorrutus:
1 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata pieneksi pilkottuna

Koristeluun:
hasselpähkinärouhetta tai strösseleitä
valkosuklaata spritsaukseen

1. Valmista munkkitaikina. Murusta tuorehiiva kädenlämpöiseksi lämmitetyn maidon joukkoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja pikkuhiljaa taikinaa koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä/sulatettu voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa ja vaivaa taikinaa hetki, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 30-40 minuuttia.
2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois. Kauli taikina noin 2-3 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja. Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä ja laita munkit paperin päälle. Kohota munkkeja lämpimässä paikassa leivinliinan alla kaksinkertaisiksi.
3. Kuumenna öljy. Öljyn sopiva lämpötila on 170-180 astetta. Anna munkkien paistua noin 2-3 minuuttia per puoli. Nosta paistetut munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
4. Valmista vaniljakreemi munkkien jäähtyessä. Mittaa kaikki aineet paitsi voi kattilaan. Vaniljatangot tulee halkaista ja raaputtaa niistä siemenet muiden ainesten sekaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes kreemi alkaa paksuuntua. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää voi. Sekoita tasaiseksi.
5. Kun munkit ovat jäähtyneet, täytä ne vaniljakreemillä pitkäkärkisen tyllan avulla. Jos et omista pitkäkärkistä täyttötyllaa, voit vaihtoehtoisesti pistää saksilla reiän munkkeihin ja pursottaa pursotinpussilla (ilman tyllaa) kreemiä sisälle.
6. Valmista munkkien suklaakuorrutus. Kiehauta kerma kattilassa samalla vispilällä sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Jos suklaa ei sula kerman joukkoon, voit lämmittää sitä vielä hetken liedellä. Älä keitä!
7. Dippaa munkkien toinen puoli kuorrutteeseen ja koristele haluamasi mukaan esim. hasselpähkinärouheella. Laita munkit hetkeksi kylmään ennen tarjoilua, jotta kuorrute jähmettyy.


Vinkkejä munkkien paistoon!
Muista varata paistopisteen viereen kattilaan sopiva kansi, jos öljy syttyy palamaan. Kattilaan ei saa missään nimessä heittää vettä, jos öljy alkaa palamaan! Liesituuletintakaan ei saa käyttää paiston aikana, muuten koko talo on vaarassa jos syttyy tulipalo. Öljyn kuumuuden voi testata pienellä taikinapalalla, jos et omista lämpömittaria. Jos rasva kuplii ja pala ruskettuu kauniisti, on öljy tarpeeksi kuumaa. Paistorasvan sopiva lämpötila 170-180 astetta. Anna munkkien paistua noin 2-3 minuuttia per puoli - toki riippuen munkin koosta. Pidä huoli, ettei öljy kuumene liikaa, sillä muuten munkeista tulee turhan tummia eivätkä ne välttämättä ole sisältä kypsiä! Liian kylmäkään paistorasva ei ole hyväksi, sillä muuten munkit imevät itseensä liikaa rasvaa. Rasvan savuaminen on merkki siitä, että se on liian kuumaa. Kannattaa paiston aikana halkaista muutama munkki ja tarkistaa sen kypsyys, jotta tietää onko paistoaika sopiva.

2 kommenttia:

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!