Pages

6. lokakuuta 2014

Tarte Tatin eli ranskalainen omenatorttu


Tarte Tatin on ranskalainen omenatorttu, jonka täyte sisältää runsaassa voissa ja sokerissa karamellisoituja omenoita. Se valmistetaankin nurinpäin, eli paistettaessa omenat ovat alla ja torttupohja päällä. Paiston jälkeen torttu kumotaan tarjoilualustalle. Tähän tarvitset uuninkestävän pannun, jossa torttu paistetaan. Valurautapannu soveltuu tähän tarkoitukseen erinomaisesti!

Tosin jos et omista uuninkestävää valurautapannua, niin hätätapauksessa olen kerran itse valmistanut tortun siten, että karamellisoin omenat ensin pannulla. Sitten siirsin omenat lastan avulla noin 26 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan ja kaadoin päälle pannulle jääneen liemen. Lopuksi kaulitsin taikinan sopivankokoiseksi pohjaksi ja paistoin.


Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 kananmuna

Täyte:
100 g voita
2 dl sokeria
noin 4-5 kpl keskikokoisia tai suuria omenoita

Koristeluun:
tomusokeria

1. Valmista ensin pohjataikina. Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot sekä sokeri keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa. Laita taikina kelmulla peitettynä kylmään täytteen valmistamisen ajaksi.
2. Poista omenoista siemenkota ja kuori ne. Lohko omenat reiluiksi paloiksi. Älä leikkaa omenalohkoja liian ohuiksi! Sulata voi ja sokeri uuninkestävällä (valurauta)pannulla, kunnes sokeri karamellisoituu. Varo ettei se pala! Asettele omenalohkot kauniisti vieri viereen pannulle ja karamellisoi niitä hetki, kunnes ne tuntuvat kevyesti painettaessa hieman pehmeiltä.
3. Ota pannu pois liedeltä ja kaulitse taikinasta vuoan peittävä kansi. Paina reunat sisään ja pistele pinta haarukalla. Paista torttua 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuutin ajan. Anna tortun jäähtyä hetki paiston jälkeen, jonka jälkeen kumoa se tarjoilualustalle. Aseta pannun päälle alusta ja käännä nopeasti ympäri. Siivilöi omenatortun pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Tarjoile torttu mielellään hiukan lämpimänä, jolloin se on parhaimmillaan!

2 kommenttia:

  1. nam, tämä on kyllä hyvää

    - Kaikkea ihanaa elämässä -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarte Tatin on kyllä ihan mielettömän hyvää! :)

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!