Pages

25. toukokuuta 2014

Passion-vadelmaleivokset


Vihdoin sain ostettua leivosten tekoon kätevät silikonimuotit, joita olin miettinyt jo pitkään hankkivani. Hankin muun muassa tällaiset pyramidimuotit kahdessa eri koossa. Isomman pyramidin korkeus on 4 cm ja leveys alhaalta leveimmästä kohdasta 7 cm. Pienen pyramidin vastaavat mitat ovat 3,5 x 3,5 cm.

Tein näillä ihanilla pyramidimuoteilla herkullisia passion-vadelmaleivoksia. Nämä passionleivokset kätkevät sisäänsä vadelmayllätyksen. Leivoksissa on suklaapohja. Leikkasin leivoksiin sopivankokoiset pohjapalat suklaakääretorttupohjasta. Se tulikin aika hyvin käytettyä eikä pohjaa paljon yli jäänyt, mutta ei niitä jämäpaloja poiskaan kannata heittää. Ne voi käyttää perunaleivoksiin, joiden ohje on blogiin tulossa lähiviikkojen aikana. Itse siis pussitin jämäpalat ja laitoin pakkaseen.

Vadelmahyydykkeestä tulee 30 pientä pyramidia ja passionhyydykkeestä riittää 20 leivokseen, joten muutama vadelmapyramidi jäi itseltäni siis yli, mutta nehän voi syödä sitten oikein hyvin pelkästään! Vadelmapyramidit kannattaa valmistaa vaikkapa muutama päivä aikaisemmin pakkaseen, niin että ne ehtivät pakastua (siten ne lähtevät myös silikonimuotista helpommin pois).

Aivan ihania leivoksia eikä yhtään liian makeita! Koristelin leivokset sokerimassasta tehdyillä kukkasilla ja lehdillä, joihin suihkautin ripauksen elintarvikekäyttöön soveltuvia hopea- ja kultasprayta kiiltoa tuomaan. Lehtiin suihkauttamani kultaspray ei valitettavasti kuvissa näy, koska suihkautin sitä vain sen verran että lehdet saivat ripauksen kultaista kimallusta. Koristeet kannattaa laittaa juuri ennen tarjoilua, koska varsinkin sokerimassakoristeet tuppaavat hieman "lässähtämään" kun ovat tarpeeksi kauan leivosten päällä olleet.

Ohjeesta tulee 20 valmista leivosta. Toki jos teet leivokset erilaisissa vuoissa, ohjeesta tuleva määrä vaihtelee koosta riippuen.


Suklaakääretorttupohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Vadelmahyydyke (30 pientä pyramidia):
1½ dl kermaa
100 g maitorahkaa
3-3½ dl vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)
3 liivatelehteä
3 rkl vettä

Passionhyydyke (riittää 20 leivokseen):
19 passionhedelmää (mitä ruttuisempia sen parempia)
1 dl sokeria
6 rkl vettä
5 dl kermaa
1 dl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
6 liivatelehteä
4 rkl vettä

Koristeluun:
suklaata sulatettuna
sokerimassakukkia ja -lehtiä

1. Valmista ensin kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi nuolijan avulla. Älä vatkaa enää, ettei vaahto lässähdä! Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 225-asteisessa uunissa (keskitasolla) noin 6-8 minuutin ajan, kunnes pohja on kypsä. Varo ettei pohja pala!
2. Tee ensin pienet vadelmapyramidit. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmään veteen. Jos käytät pakastevadelmia, sulata niitä hiukan, niin saat ne soseutettua. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Siivilöi vadelmasose tiheän siivilän läpi, jotta saat siemenet pois. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja vadelmasose. Lämmitä tilkka vettä kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet kiehuvaan veteen. Sekoita esimerkiksi haarukalla. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan ja valuta vadelmaseokseen samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lusikoi vadelmaseos pursotinpussiin ja valuta silikonimuotteihin. Tasoita pinta vetämällä paletilla silikonimuotin päältä ylimääräinen vadelmaseos pois. Laita vadelmapyramidit pakkaseen, niin että ne pakastuvat siellä.
3. Leikkaa suklaakääretorttupohjasta oikeankokoiset pohjapalat leivoksille.
4. Kun vadelmapyramidit ovat pakastuneet, valmista passionhyydyke. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi hedelmäliha kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sen jälkeen hiljaisella lämmöllä noin 5-10 minuutin ajan. Siivilöi toiseen astiaan. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita passion sekä tuorejuusto keskenään sähkövatkaimella. Lisää kerman joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet kiehuvaan nesteeseen. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan ja kaada passionseokseen samalla vatkaten. Lusikoi täyte pursotinpussiin ja valuta sitä silikonimuotteihin. Älä täytä silikonimuotteja aivan täyteen. Upota jokaisen leivoksen sisään pieni vadelmapyramidi ja paina päälle etukäteen leikkaamasi pohjapalat. Laita leivokset pakkaseen, niin ne on helpompi irrottaa muoteista.
5. Kun leivokset ovat pakastuneet, irrota ne muoteistaan. Siirrä leivokset jääkaappiin sulamaan. Koristele leivokset haluamasi mukaan ja tarjoile!

 
 
 
 

5 kommenttia:

  1. Pientä, sievää, taidokasta - ammattitaidolla!
    Muoto on hauska....voisin jopa kokeilla, kun on kaapissa sopiva muotti.

    VastaaPoista
  2. Upeita leivoksia eikä makumaailmassakaan ole moittimista. Jotkut tuollaiset leivosmuotit olisi kätevät. Itse olen ainakin tosi huono leikkaamaan tasaisia ja siistejä paloja jostain isommasta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos teille molemmille kommenteista! Nämä leivokset ovatkin tosi kivoja ja jospa joskus ostaisi lisää erimuotoisia muotteja, kun niitä löytyy vaikka mitä kivoja muotoja! :)

      Poista
  3. Kauniita leivoksia! Tällaisia haluan tehdä. Mistä löysit tuollaiset pyramidi-muotit, itse en muista nähneeni sellaisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! Löysin nämä pyramidimuotit Leipurin Putiikista (suomalainen leivontatarvikkeiden verkkokauppa). :)

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!