Pages
10. tammikuuta 2014
Sacherkakku
Sacher on wieniläinen suklaakakku. Alkuperäisen sacherkakun resepti on kehitelty vuonna 1832 ja se on salainen. Tässä on itse käyttämäni sacherin ohje. Tämä on yksi lempikakuistani ja se koristi jälleen joulun kahvipöytäämme! Kuvan sacherissa ei tällä kertaa ole mitään koristeita, mutta toiseen sacheriin laitoin päälle sokerimassasta tekemiäni mistelinoksia. Halutessaan sacherin päälle voi spritsata suklaalla (leivinpaperista tehdyllä pursotinpussilla) tekstin "Sacher".
Pohja:
6 kananmunaa
200 g tummaa suklaata
150 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2½ dl vehnäjauhoja
Väliin:
noin 350-400 g aprikoosimarmeladia (lisäksi ohut kerros kakun pinnalle)
Kostutukseen:
vettä
sokeria
rommia
Kuorrutus:
1½ dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata
1 rkl voita
1. Valmista kakkupohja mielellään täyttöä edeltävänä päivänä. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen samalla vatkaten ja sulatettu sekä hieman jäähtynyt suklaa. Aloita vatkaamaan valkuaisia. Lisää sokerit vatkaamisen alkuvaiheessa samalla vatkaten ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti suklaaseokseen esim. nuolijan avulla. Siivilöi taikinaan lopulta jauhot ja kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhottuun halkaisijaltaan 24 senttimetriä olevaan irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 minuutin ajan tai kunnes kakkupohja on kypsä. Kakun kypsyyden voi testata tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, pohja on kypsä. Jos valmistat kakun täyttöä edeltävänä päivänä, voit esimerkiksi kietoa pohjan yön ajaksi folioon.
2. Tee kostutusvesi. Lämmitä vettä kattilassa tai mikrossa ja sekoita sokeri lämpimään veteen niin, että se liukenee. Mausta rommilla maun mukaan. Anna kostutusveden hieman jäähtyä, ennen kuin alat täyttämään kakkua.
3. Halkaise kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan (itse halkaisen aina kolmeen). Kostuta alin pohja rommivedellä ja levitä päälle kerros aprikoosihilloa. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä hillo päälle. Levitä kakun pinnalle ohut kerros aprikoosimarmeladia, jotta suklaa tasoittuu kauniimmin kakun päälle. Laita kakku hetkeksi kylmään, vaikka kuorrutuksen valmistuksen ajaksi.
4. Tee suklaakuorrutus. Kiehauta kuohukerma kattilassa ja lisää paloiteltu suklaa. Hämmennä varovasti, kunnes suklaa on sulanut. Lisää voi ja siirrä kuorrutus sivuun hiukan jäähtymään. Älä jäähdytä kuorrutusta kuitenkaan liikaa, vaan sen tulee olla edelleen lämmintä kakun päälle kaadettaessa! Näin kuorrutus asettuu kaikkein nätimmin kakun päälle. Voit laittaa kakun vaikka puhtaan uuniritilän päälle ja laittaa ritilän alle leivinpaperia, ettei suklaakuorrutus valu pöydälle. Kakun alle voi laittaa kakkupohjan kokoisen alustan, jos sellainen löytyy (esim. irtopohjavuoan pohja). Kaada kuorrutus sacherkakun päälle ja tarvittaessa tasoita paletilla/veitsellä. Nosta suklaakakku ritilältä tarjoilualustalle, kun kuorrutus on hiukan jähmettynyt. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään yön ajaksi ja koristele haluamasi mukaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ihana klassikko! Tykkään paljon :)
VastaaPoistaNiin on! Sacher on ihana ja oikein tykätty kakku. :)
PoistaEi ole mikään ihme, että Sacher on klassikko. Kakkujen parhaimmistoa.:)
VastaaPoistaItselläni Sacher-kakku on juhlissa ollut aina sellainen, mikä on menestynyt. Ja olisihan se myös erittäin kiva päästä joskus maistamaan sitä alkuperäistä ja aitoa Sacheria. :)
Poista