Pages

2. kesäkuuta 2013

Ystävyyskakku Hermanni

 
Hermannia ei voi ostaa rahalla, sillä se on ystävyyskakku, jota hoidetaan kymmenen päivän ajan jonka jälkeen siitä jaetaan pieni osa ystäville. Muistan Hermannin lapsuudestani, jolloin saimme ensimmäistä kertaa kotiin Hermannin juuren. Valmistimme siitä kahvikakun, josta pidettiin hirmuisesti. Hermanni perustuu luonnonmukaiseen hiivaprosessiin ja sitä hoidetaan kymmenen päivän ajan, jonka jälkeen siitä valmistetaan kahvikakku. Kuvassa on banaani-suklaahermannikakku, jonka tein soveltamalla tuota allaolevaa reseptiä. Se on yksi parhaimmista kahvikakuista, mitä olen koskaan maistanut - ellei jopa parhain!


1. päivä: Tänään sait itsellesi Hermannin. Kaada hänet isoon kulhoon. Hermanni täytyy säilyttää huoneenlämmössä leivinliinan alla koko valmistuksen ajan, ei siis missään nimessä jääkaapissa!
2. päivä: Hämmennä Hermannia 2-3 kertaa päivässä (esim. puulastalla).
3. päivä: Hämmennä kuten eilen.
4. päivä: Hermannilla on nälkä. Anna hänelle 2 dl vehnäjauhoja, 2½ dl sokeria ja 2 dl maitoa. Sekoita esim. puulastalla tasaiseksi.
5. päivä: Hämmennä taas 2-3 kertaa päivässä.
6. päivä: Hämmennä vielä.
7. päivä: Ja vielä.
8. päivä: Ja vielä.
9. päivä: Hermannilla on taas nälkä! Anna hänelle sama satsi kuin neljäntenä päivänä ja sekoita esim. puulastalla tasaiseksi. Jaa hänet sen jälkeen viiteen samankokoiseen osaan. Jaa neljä osaa ystävillesi reseptin kera. Yhden osan pidät itselläsi.
10. päivä: Hermannilla on taas nälkä! Nyt hän saa ruokaa viimeisen kerran. Anna hänelle:

1 dl rypsiöljyä
2½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
3 kananmunaa
2 omenaa (tai yksi iso) omenaa raastettuna
100 g suklaata rouhittuna
100 g pähkinöitä rouhittuna (mantelirouhekin käy hyvin)

Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin esimerkiksi puuhaarukalla. Kaada sen jälkeen voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 170-asteisessa uunissa (alatasolla) vähintään tunnin ajan, kunnes kahvikakku on kypsä. Kypsyyttä voit testata tikulla. Jos tikkuun jää taikinaa, kakku on vielä raaka, joten paistoa täytyy jatkaa.
VINKKI! Hermannin juuren voi myös pakastaa. Kun juuri on sulanut, niin sitä voi alkaa hoitaa ohjeiden mukaisesti.


Erilaisia Hermanneja:
Banaani-suklaahermanni
10. päivänä syötä Hermannille seuraavat ainekset:

1 dl rypsiöljyä
2½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
3 kananmunaa
2 pehmeää banaania pieniksi pilkottuna (eli melkein soseena)
100 g suklaata rouhittuna


Vinkki, jos haluat tehdä itse Hermannin juuren:
Hermannin juuren voi tehdä myös itse sekoittamalla 4. päivän ainekset keskenään isossa kulhossa, jonka jälkeen ohjeita noudatetaan 1. päivästä alkaen.

6 kommenttia:

 1. Onko hermanni siis ihan pöydällä, liinan alla pidettävä tapaus? ;) Olen törmännyt hermanniin aiemminkin, mutta en ole tiennyt, miten juuren voi valmistaa itse! Näin taidan jossain vaiheessa tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Hermannia pidetään ihan pöydällä leivinliinan alla, ei siis jääkaapissa. Olinkin ohjeessa unohtanut mainita että huoneenlämmössä Hermanni säilytetään. Tuo banaani-suklaahermannin ohje oli mielestäni aivan ihana, mutta toki taikinaan voi lopulta sekoittaa muutakin kun Hermanni on aika paistaa. :)

   Poista
  2. Olen kymmenen vuotta sitten saanut hermannin, mutta se meni sairastelujen takia pilalle. Nyt kun löysin ohjeen alulle niin ystäville on tiedossa ystävänpäivälahja :) kiitos hermannin ohjeesta,!

   Poista
  3. Itsekin muistan, kun lapsuudessani meille kotiin kannettiin Hermanni. Sen hoitamista oli niin mielenkiintoista seurata ja se oli lapsena yksi lemppari kahvikakuista! Äitini teki sitä usein, kun olimme pieniä. Toki Hermanni on edelleen yhtä hyvää ja se onkin tosissaan oikein kiva ystävänpäivälahja! :)

   Poista
 2. Mitenkäs se juuri tehdään, kun tässä ei kerrota vai olenko sokea??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten ohjeen lopussa luki, niin Hermannin juuri tehdään siten, että 4. päivän ainekset sekoitetaan keskenään esimerkiksi puulastalla tai kauhalla. Sitten seuraavana päivänä aloitat juuren hoitamisen 2. päivän ohjeiden mukaan. Muista, että juuri täytyy koko ajan säilyttää huoneenlämmössä!

   Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!