Pages

17. toukokuuta 2013

Suklaamuna

 
Pääsiäisen aikaan tuli tehtyä ensimmäistä kertaa suklaamuna itsetemperoidusta suklaasta valmiiseen muottiin. Muna kiinnitettiin ympyränmuotoiseen alustaan kylmäsprayn avulla. Tuohon kiinnitykseen löydät tarkemmat ohjeet suklaasydämien sivulta! Suklaamuna on spraymaalattu punaiseksi syötävällä maalilla. Alunperin olisin halunnut siitä kultaisen, mutta kyseinen spraymaali oli valitettavasti loppunut. Pääsiäisenä itsetehty suklaamuna on erinomainen lahjaidea! Alhaalla vielä ohjeet suklaan temperointiin lämpötiloineen. Mitä vähemmän suklaassa on kaakaomassaa, sitä pienempi on myös suklaan käyttölämpötila. Temperoitu suklaa saa kauniin kiillon eikä se myöskään sula käsissä niin nopeasti kuin temperoimaton. Lisäksi temperointi nostaa suklaan makuaromit paremmin esiin. Temperoitua suklaata käytetään mm. suklaakoristeisiin ja konvehteihin.


Suklaan temperoiminen

Temperoinnissa suklaan sulattamisen jälkeen se jäähdytetään tiettyyn lämpötilaan. Digitaalinen lämpömittari onkin tärkeä väline temperoinnissa, mutta kun temperointikokemusta on takana niin kyllä temperointi voi onnistua myös ilman lämpömittaria. Suosittelen kuitenkin lämpömittarin käyttöä parhaimman lopputuloksen saamiseksi!

Eri suklaiden lämpötilat vaihtelevat temperoinnin aikana seuraavasti (viimeisin eli kolmas luku tarkoittaa suklaan käyttölämpötilaa):
tumma suklaa (55, 28, 32)
maitosuklaa (50, 28, 31)
valkosuklaa (45, 28, 30)

1. Lämmitä (mielellään pilkottu) suklaa mikrossa kuumuutta kestävässä kulhossa. Muista sekoitella suklaata vähän väliä! Äsken ilmoitetuista suklaiden lämpötiloista ensimmäinen on se, joka kertoo kuinka lämpimäksi suklaa tulisi lämmittää (esimerkiksi tumman suklaan kohdalla tuo 55 astetta).
2. Lämmityksen jälkeen osa suklaista (noin puolet) kaadetaan marmorialustalle ja lastan avulla suklaata liikutellaan alustalla niin kauan, kunnes lämpötila on laskenut taulukon toisen lämpötilalukeman mukaiseksi (eli esim. tumman suklaan kohdalla 28-asteista). Jos et omista marmorialustaa, voi jäähdytyksen tehdä myös vaikkapa kylmässä vesihauteessa. Kun lämpötila on oikea, lisää jäähdytetty suklaa kulhossa olleen suklaan joukkoon (jota ei siis äsken marmorialustalle laitettu ollenkaan). Sekoita ja tarkista vielä suklaan lämpötila. Nyt lämpötilan täytyy olla kolmas äsken mainituista, eli tummassa suklaassa 32 astetta sen jälkeen, kun marmorialustalla jäähdytetty suklaa on lisätty kulhoon lopun suklaan joukkoon. Jos suklaa ei ole vielä oikeanlämpöistä, niin marmorialustalla jäähdyttämisen voi toistaa uudestaan, mutta siinä vaiheessa suklaata voi ottaa jäähdytettäväksi pienemmän määrän (esim. 1/3).
3. Nyt kun suklaa on saavuttanut käyttölämpötilansa, niin voit esim. valaa suklaasta erilaisilla muoteilla jotain (esim. pääsiäismunan kuten kuvassa) tai valmistaa siitä erilaisia koristeita vaikkapa leivoksiin tai kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!