Pages

29. huhtikuuta 2013

Possumunkit

Perinteisiin vappuherkkuihin kuuluvat ehdottomasti itsetehdyt tuoreet munkit ja sima! Possumunkit ovat olleet suosikkejani jo lapsuudesta lähtien! Kokosin reseptin alle myös kuvalliset teko-ohjeet näiden munkkien tekemiseen.

Ihanaa vappua kaikille!


Munkkitaikina:
5 dl maitoa (voit korvata maidon vedellä, jos haluat laktoosittomia munkkeja)
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1½ dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 13-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g pehmeää tai sulatettua voita

Lisäksi:
paistonkestävää vadelmamarmeladia
vaniljakreemiä

Paistamiseen:
öljyä

1. Valmista munkkitaikina. Murusta tuorehiiva kädenlämpöiseksi lämmitetyn maidon joukkoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja pikkuhiljaa taikinaa koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä tai sulatettu voi ja vaivaa taikinaa hetki, kunnes se irtoilee kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 30-40 minuuttia.
2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois. Kauli osa taikinasta levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla (esim. halkaisijaltaan 8-9 cm:n olevalla kulholla) paloja. Venytä ympyränmuotoisia paloja hieman pitkulaisiksi, älä kuitenkaan liikaa ettei taikinapalasta tule turhan ohut, jolloin se saattaa mennä rikki. Pursota palan toiselle puolelle vaniljakreemiä sekä vadelmamarmeladia. Taita munkit ja pyöritä kulmiin "sorkat".
3. Nostata possumunkkeja leivinpaperin päällä liinan alla noin 25-30 minuuttia. Leivinpaperille voi halutessaan sivellä ohuen kerroksen öljyä, näin munkit irtoavat paperista paremmin kun alat paistamaan niitä!
4. Kuumenna öljy. Muista varata paistopisteen viereen kattilaan sopiva kansi, jos öljy syttyy palamaan. Kattilaan ei saa missään nimessä heittää vettä, jos öljy alkaa palamaan! Liesituuletintakaan ei parane käyttää paiston aikana, muuten koko talo on vaarassa jos syttyy tulipalo. Öljyn kuumuuden voi testata pienellä taikinapalalla. Jos rasva kuplii ja pala ruskettuu kauniisti, on öljy tarpeeksi kuumaa. Anna possumunkkien paistua noin 2-3 minuuttia per puoli - toki riippuen munkin koosta. Pidä huoli, ettei öljy kuumene liikaa, sillä muuten munkeista tulee turhan tummia eivätkä ne välttämättä ole sisältä kypsiä! Liian kylmäkään paistorasva ei ole hyväksi, sillä muuten munkit imevät itseensä liikaa rasvaa. Rasvan savuaminen on merkki siitä, että se on liian kuumaa. Kannattaa paiston aikana halkaista muutama munkki ja tarkistaa sen kypsyys, jotta tietää onko paistoaika sopiva.
5. Nosta paistetut munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan, jonka jälkeen pyörittele ne sokerissa.

Kuvalliset teko-ohjeet:
1.
2.
3.
4.

1 kommentti:

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!