Pages

1. syyskuuta 2016

Pähkinäleipä ja nostatuskori testissä


Vapaapäivänä aloitin leipomisen jo aamutuimaan, sillä halusin tehdä jotain hyvää leipää. Mielessäni pyöri ties mitä vaihtoehtoja, mutta sitten mieleeni juolahti.. Ajattelin kokeilla pähkinäleipää, koska kaapissa oli ylimääräinen pussi saksanpähkinöitä ja jääkaapissa avattu vajaa purkki turkkilaista jogurttia.

Tarkoituksena oli myös testata uutta nostatuskoria. Olin jo pitkään ajatellut hankkivani nostatuskorin, koska kiinnosti kovasti päästä sitä testaamaan. Lopulta sainkin sen KitchenTime -verkkokaupasta yhteistyön merkeissä.

Nostatuskori on siis luonnonmateriaaleista tehty kori, joka on erinomainen leivän leivontaan. Kori jauhotetaan huolellisesti sisäpuolelta ja taikinasta muotoiltu leipä nostetaan vuokaan kohoamaan. Kohottuaan leipä kumotaan varovasti pois ja paistetaan normaaliin tapaan. Käytön jälkeen kori putsataan rapsuttamalla pois mahdolliset taikinajäämät sekä harjaamalla puhtaaksi jauhoista. Leipä saa nostatuskorista kauniin muodon lisäksi myös nätin pinnan.

Alla olevasta leipätaikinasta vielä sen verran, että jos et saksanpähkinöistä tykkää, voit jättää ne huoletta pois. Halutessasi voit laittaa taikinaan niiden sijaan vaikkapa erilaisia siemeniä. Lisäksi jogurtin voi korvata vedellä, jos sitä ei satu kaapista löytymään. Leipätaikinoissahan nesteenä voi käyttää vettä, maitoa, jogurttia, piimää tai niiden seosta. Piimä ja jogurtti antavat leivälle täyteläisyyttä ja lievän hapahkon maun.

Ohjeesta tulee kaksi leipää.


Leipätaikina:
2½ dl vettä
2½ dl maustamatonta jogurttia
50 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
½ dl öljyä
noin 80 g saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 6-7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1. Lämmitä vesi ja jogurtti kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
2. Lisää taikinaan suola, öljy ja karkeaksi rouhitut saksanpähkinät.
3. Lisää jauhoja vähitellen. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Pehmeä taikina takaa herkulliset leivät! Vaivaa taikina joko käsin tai koneella niin, että siihen muodostuu sitko. Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.
4. Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois. Muotoile taikinasta kaksi leipää. Nosta ne voideltuun vuokaan tai leivinpaperoidulle pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota leipiä vielä noin puolisen tuntia. Laita sillä välin uuni kuumenemaan 190-200 asteeseen. Kun laitat uunin kuumenemaan, laita uuniin tyhjä pelti ilman leivinpaperia. Näin pelti kuumenee ja kuuma pelti toimii ns. arinauunin tavoin, jolloin saat leipään rapean pohjan. Siirrä leipä varovasti leivinpaperin päällä kuumalle pellille. Paista leipää noin 30 minuutin ajan. Leipä on valmis, kun sen pohjaa koputtaessa kuuluu kumiseva, ontto ääni. Anna leipien jäähtyä ritilän päällä, älä peitä niitä leivinliinalla ettei rapea pinta pehmene. Leikkaa leipä vasta jäähtyneenä!


Kuinka saada leipään rapea pinta?
- Ihanan rapean kuoren saamiseksi laita uunin pohjalle vesiastia paistumisen ajaksi, tai voitele leivän pinta vedellä ennen uuniin laittamista (ja mielellään myös paiston loppupuolella). Olen myös kuullut, että jotkut käyttävät jääpaloja veden sijaan. Laita tyhjä pelti uuniin ihan alatasolle, kun laitat uunin kuumenemaan. Kun pelti on kuuma ja laitat leivät uuniin, heitä alatasolla olevalle pellille jääpaloja. Tätä kikkaa en itse ole vielä testannut, mutta varmasti toimii sekin!
- Paiston jälkeen älä peitä leipää leivinliinalla, ettei leipä menetä rapeaa kuortaan. Anna sen siis jäähtyä ritilän päällä ilman liinaa.
- Säilytä leipää mieluiten paperipussissa rapean kuoren säilyttämiseksi. Jos paperipussia ei satu olemaan, voit säilyttää sitä myös rei'itetyssä muovipussissa.

Kuvassa käyttämäni pyöreä nostatuskori. Koreja löytyy myös soikeita. Yhteistyön kautta saatu KitchenTimesta.

2 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä Jään eläkkeelle ja nyt on aikaa keskittyä leivän tekoon. Hyvät ja selkeät ohjeet. Jään seurailemaan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Itse tehty leipä on kyllä ihan parasta. 😊

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!