Pages

19. tammikuuta 2016

Chapati


Chapati on kohottamaton rieskantyyppinen leipä, joka tunnetaan muun muassa Afrikassa ja Intiassa. Yleensä leipää syödään ruoan lisukkeena ja sitä käytetään jopa ns. lusikkana; siitä revitään pala, minkä avulla ruokaa syödään lautaselta. Chapatit sopivat erinomaiseksi myös keiton lisukkeeksi.

Rakastan chapateja! Ne ovat niin hyviä! Vaikka tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena, silti tuntui että niitä olisi voinut olla enemmän. Chapatit tarjoillaan mieluiten vastapaistettuina, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Halutessaan niiden sisään voi kääritä kasviksia tms, niin niistä tulee vieläkin ruokaisempia. Meillä chapatit tekevät aina erinomaisesti kauppansa!

Ohjeesta tulee 9 chapatia.


Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1-1½ dl lämmintä vettä
2 rkl öljyä

Paistamiseen:
öljyä

1. Valmista taikina. Ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Sekoita jauhot ja suola keskenään kulhossa. Lisää öljy ja lämmintä vettä vähän kerrallaan samalla käsin sekoittaen. Älä lisää kaikkea vettä kerralla, koska jauhoissa on eroja, joten et välttämättä tarvitse koko vesimäärää. Vettä on tarkoitus lisätä vain sen verran, että taikina pysyy kasassa. Vaivaa taikinaa käsin kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 10-15 minuutin ajan, kunnes se on kimmoisaa ja pehmeää. Laita taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna levätä huoneenlämmössä 30 minuutin ajan.
2. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, muotoile siitä pötkylä ja jaa 9 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja kauli hyvin ohuiksi leipäsiksi. Peitä ne kelmulla, ettei pinta kuivu liikaa ennen paistoa.
3. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Jos omistat valurautapannun, chapatit on paras paistaa siinä. Lorauta pannulle tilkka öljyä, ravistele chapatista ylimääräiset jauhot pois ja laita pannulle. Paista chapatia noin 30 sekunnin ajan, kunnes pinnalle ilmestyy ilmakuplia (kuten viereisessä kuvassa) ja alapinnalle ilmestyy ruskeita pilkkuja. Öljyä chapatin pinta kevyesti sudin avulla ja käännä ympäri. Paista taas noin 30 sekunnin ajan, öljyä pinta kevyesti ja käännä. Paista 30 sekunnin ajan ja nosta pannulta pois. Kääri chapatit heti paiston jälkeen liinan sisään, jotta ne pysyvät lämpiminä eivätkä kuivu. Tarjoile chapatit lämpiminä ja mielellään heti paiston jälkeen, jolloin ne ovat parhaimmillaan! Jos ne ehtivät jäähtyä ennen tarjoilua, voit lämmittää niitä joko uunissa folion sisään käärittynä tai mikrossa 20-30 sekunnin ajan.Vinkkejä chapatin leipomiseen!
  • Voit halutessasi vähentää paistossa käytettävän öljyn määrää. Pannua eikä chapatin pintaa tarvitse aina öljytä.
  • Älä paista chapateja liian kauan, koska muuten ne kuivuvat ja tulevat liian koviksi! Chapatia tulisi paistaa aina noin 30-40 sekunnin ajan ja sen jälkeen kääntää ympäri.
  • Paiston jälkeen kääri chapatit liinan sisään, jotta ne eivät kuivu.
  • Tarjoile chapatit heti paiston jälkeen. Voit kääriä chapatin sisään esimerkiksi kasviksia tai muita haluamiasi täytteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!