Sokerityöt ovat näyttäviä koristeita vaikkapa juhlapöytään. Ne ovat leipomoalan ammattitöistä kaikkein vaativimpia, joten tekeminen vaatii paljon harjoittelua. Lisäksi sokerityöt vaativat sorminäppäryyttä. Valmiiden koristeiden kanssa tulee olla todella varovaisia, sillä ne ovat hauraita ja menevät helposti rikki. Keitetty sokerimassa valmistetaan sokerista, tärkkelyssiirapista ja vedestä. Se keitetään kattilassa oikeanlämpöiseksi. Massan kiehumisen aikana kattilan reunoja on pestävä siveltimen avulla, koska se estää sokerikiteitä pääsemästä massaan. Massasta valmistetut koristeet kovettuvat todella nopeasti!
Alhaalla vielä pientä infoa sokeritöistä, kuinka niitä oikein tehdään.
Sokeritöiden erilaisia tekotapoja
Valaminen - tällä valmistustavalla voi valmistaa esimerkiksi lautasen hedelmille. Keitetty sokerimassa kaadetaan silikonialustan päällä olevaan muottiin ja annetaan rauhassa jähmettyä. Sen jälkeen muotin voi irrottaa.
Vetäminen - tämä tapahtuu käsin. Sokerimassaa vedetään käsin pitkiksi "suikaleiksi". Vetämällä voi valmistaa vaikkapa lehtiä hedelmiin tai tehdä vedetyistä suikaleista rusetin.
Puhaltaminen - sokerimassaa kiinnitetään pienen pumpun ympärille ja sen sisälle puhalletaan ilmaa muotoillen samalla käsin halutunmuotoiseksi. Jos ilmaa puhaltaa pallon sisään liikaa, se voi poksahtaa. Täytyy siis pitää huoli siitä ettei puhalla ilmaa liikaa. Puhaltamalla voi valmistaa esimerkiksi palloja tai hedelmiä (mm. omenoita ja päärynöitä). Ne jäävät sisältä ontoiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!