Pages

14. helmikuuta 2013

Sydänmunkit


Sydänmunkit sopivat erinomaisesti kahvipöytään esimerkiksi ystävänpäivänä. Tai yllätä ystäväsi antamalla lahjaksi kauniisti paketoituina näitä herkullisia sydänmunkkeja! Munkkitaikinan resepti on Kotilieden sivulta. Munkkeja ei kannata jättää yksin paistumaan, sillä pahimmassa tapauksessa öljy voi syttyä tuleen! Lisäksi paistoastian kansi kannattaa varata ihan viereesi, joka tarvittaessa tukahduttaa tulen.


3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa tai pussi kuivahiivaa
¾ tl suolaa
¾ dl sokeria
1 kananmuna
8,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia

Kypsentämiseen:
ruokaöljyä

Pinnalle:
sokeria

1. Valmista munkkitaikina. Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, neste saa olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin erillisessä kulhossa.
2.  Lisää nesteeseen suola, sokeri ja muna.
3. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
4. Kauli taikinasta parin sentin paksuinen levy ja ota siitä sydänmuotilla paloja. Ota huomioon, että sydämet kohoavat ja siten saattavat menettää muotoaan, joten voit leikata veitsellä sydämen muotoa paremmaksi ennen kohotusta. Itse leikkasin sydämen "syvennystä" isommaksi (mikä on sen kahden "sakareen" välissä).
5. Kohota sydänmunkkeja 20-30 minuuttia.
6. Kuumenna öljy pienessä padassa. Kypsennä munkit kuumassa öljyssä kauniin kullanruskeiksi. Jos öljy on turhan kuumaa, munkit saavat värinsä liian nopeasti eivätkä ehdi kypsyä sisältä!
7. Nosta paistetut munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyörittele sitten sokerissa.
8. Tarjoa munkit vastapaistettuina!


Vinkkejä munkkien paistamiseen:
- Varo ettei paistoastiaan mene tilkkaakaan vettä, koska vesi aiheuttaa vain turhaa räiskymistä.
- Pidä kansi vierelläsi koko paistamisen ajan! Jos rasva kuumenee liikaa ja syttyy palamaan, tuli tukahdutetaan kannella, ei missään tapauksessa vedellä!
- Munkit on hyvä paistaa 180-asteisessa öljyssä. Voit testata rasvan kuumuutta taikinapalalla. Jos pala kuumenee minuutissa, lämpötila on sopiva. Liian kuuma öljy savuaa ja liian kylmässä taikinapala imee liikaa rasvaa. 
- Samaa paistorasvaa voi käyttää uudelleen, kunhan siivilöit sen ja säilytät viileässä ja valolta suojattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!