Pages

8. huhtikuuta 2013

Havaijikakku

 
Tässä raikkaan hedelmähyytelökakun ohje, joka sisältää kolme erimakuista hyytelöä! Ohjeen löysin Mestari Aleniuksen kakkuklassikot -kirjasta. Kyseisessä ohjeessa oli ylimmäisenä hyytelönä passion, jota kyllä on myös tullut testattua ja maultaan se on hyvä, mutta passionin sisällä olevista siemenistä (jotka tuohon hyytelöön myös tulevat) eivät välttämättä kaikki pidä. Itsekään en täytteessä olevista siemenistä oikein pitänyt, mutta makuasiahan se vain on. Lisäksi Pina Colada -liköörihyytelön tilalle kehittelin sitruunahyytelön, joten jos et kyseistä likööriä omista, niin sitruunahyytelön ohje löytyy aivan sivun alaosasta.

Juhliin, johon kakun tein jätin passionhyytelön kuitenkin kokonaan pois ja korvasin sen persikanmakuisella hyytelöllä, josta pidin kyllä enemmän. Persikkahyytelön ohje on myös alhaalla, jos joku haluaa sitä tehdä passionin sijaan. Vaikka tein kakun 28 senttimetriä halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan, niin kakusta tuli aika korkea, joten tämän ohjeen mukaisilla määrillä saa tehtyä kakun myös isompiin vuokiin! Näin kakusta tulisi matalempi.


Kookoskäärepohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
¾ dl kookoshiutaleita
vihreää elintarvikeväriä

Kostutus:
½ dl kookosmaitoa
¾ dl ananasmehua tai säilykelientä

Alhaalla oleviin täytteisiin:
8½ dl vispikermaa (tosin jos et tee passionhedelmähyytelöä, kermaa kannattaa vaahdottaa vain 5,5 dl)

Pina Colada -hyytelö:
2 rkl tomusokeria
1 dl Pina Colada -likööriä
1/3 kermavaahdosta (edellä)
4 liivatelehteä
3 rkl ananasmehua

Ananaskermahyytelö:
1/3 kermavaahdosta (edellä)
220 g ananaspaloja
2 limetin mehu
4 rkl tomusokeria
½ dl kookosmaitoa
vihreää elintarvikeväriä
3 liivatelehteä
1/3 dl ananasmehua

Passionhedelmähyytelö:
1/3 kermavaahdosta (edellä)
5-8 passionhedelmää
3 rkl tomusokeria
hiukan keltaista elintarvikeväriä
3 liivatelehteä
3 rkl ananasmehua

TAI PASSIONHEDELMÄHYYTELÖN TILALLE:
Persikkahyytelö:
4 liivatelehteä
2,5 dl kermaa vaahdotettuna
200 g vaniljarahkaa
250 g persikkasosetta
n. 1½-2 rkl tomusokeria
(n. 1 rkl vaniljasokeria)
½ dl vettä

Kakun pinnalle:
ananasrenkaita
punaisia kirsikoita
2 dl valmista hyytelöä hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan
vihreää elintarvikeväriä

1. Valmista kookoskäärepohja. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita siivilöidyt kuivat aineet varovasti vaahtoon, viimeiseksi kookoshiutaleet. Värjää seos kevyesti sekoittaen muutamalla tipalla vihreätä elintarvikeväriä. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia.
2. Halutessasi leikkaa tukipahvi irtopohjavuoan pohjalle, jotta kakku on helpompi siirtää. Itse leikkasin pohjankokoisen ympyrän leivinpaperista tukipahvin sijaan.
3. Leikkaa kookoskäärepohjasta 3 senttimetrin levyinen nauha ja aseta se pystyyn pohjapuoli renkaan sisäpinnalle. Leikkaa käärepohjasta pyöreä viipale, joka täyttää muotin pohjan. Kostuta pohjalevy kookosmaidolla ja ananasmehulla. Säästä osa kostutuksesta loppujen palojen kostuttamiseen.
4. Vaahdota 8½ dl vispikermaa vaahdoksi. Kermavaahto jaetaan kolmeen osaan. HUOM! Jos et tee passionhyytelöä, muista vatkata kermaa vähemmän ja jaa se vain kahteen osaan.
5. Valmista ensin Pina Colada -hyytelö. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Sekoita tomusokeri ja likööri kermavaahtoon. Puristele vesi liivatteista ja liuota ne kuumaan ananasmehuun. Kaada liemi ohuena nauhana kermavaahtoseokseen koko ajan sekoittaen. Levitä Pina Colada -hyytelö renkaan pohjalle tiiviisti. Aseta täytteen päälle jäljelle jääneitä käärepohjan paloja ja kostuta ne.
6. Valmista ananaskermahyytelö. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Sekoita ananaspalat, limetinmehu, tomusokeri ja kookosmaito sekä hiukan vihreää/keltaista elintarvikeväriä kermavaahtoon. Puristele vesi liivatteista ja liuota ne kuumaan ananasmehuun. Kaada liemi ohuena nauhana kermavaahtoseoksen joukkoon.
Kaada ananaskermahyytelö renkaaseen äsken laitettujen yli jääneiden käärepohjapalojen päälle. Laita kakku hetkeksi kylmään niin, että täyte ehtii hieman hyytyä ennen seuraavan täytteen valmistuksen aloittamista.
7. Valmista passionhedelmähyytelö, kun ananaskermahyytelö on hieman hyytynyt kakkurenkaassa. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Koverra passionhedelmistä sisus ja sekoita se ja tomusokeri kermavaahtoon. Värjää seos varovasti vaaleankeltaiseksi elintarvikevärillä. Puristele vesi liivatteista ja liuota ne kuumaan ananasmehuun. Kaada liemi ohuena nauhana passionkermavaahdon joukkoon. Levitä passionhedelmähyytelö äskeisen (ananaskerma)hyytelön päälle.
(TAI VAIHTOEHTOISESTI PERSIKKAHYYTELÖN VALMISTUSOHJE: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljarahka sekä persikkasoseet. Mausta tomusokerilla ja halutessasi myös vaniljasokerilla. Kuumenna vesi mikrossa kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota kuumaan veteen haarukalla sekoitellen. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.)
8. Asettele ananasrenkaat kakun pinnalle, kun ylin hyytelökerros on kaadettu vuokaan. Laita jokaisen ananasrenkaan keskelle punaiset kirsikat. Laita kakku kylmään muutamaksi tunniksi.
9. Valmista kakun päälle hyytelö hyytelösokeripakkauksen ohjeiden mukaisesti. Värjää se vihreäksi elintarvikevärillä ja anna hyytelön hieman jäähtyä ennen kakun päälle kaatamista. Itselläni irtopohjavuoat eivät olleet tarpeeksi korkeareunaisia (sillä kakusta tulee korkea!), jotta hyytelön olisi voinut ilman yli valumista kaataa kakun päälle. Tein siis tässä tapauksessa niin, että avasin irtopohjavuoan reunat ja nostin reunaa hieman ylemmäs, jotta reunat estäisivät hyytelön valumisen pois ja suljin sen uudestaan kiinni kakun ympärille. Kyllä se noinkin onnistui hyvin ilman minkäänlaisia ongelmia!
10. Avaa rengasmuotti (ennen sitä voit irrottaa kakun reunoja muotista kuumassa vedessä kastetulla veitsellä), nosta se pois kakun ympäriltä ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Kirjan alkuperäisessä ohjeessa kakun keskelle oli tehty suklaasta pari palmua pystyyn. Niitä varten tarvitset 30 g tummaa suklaata ja 2 tippaa vettä.  Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja ripauta joukkoon vesitipat. Tee leivinpaperista pieni pursotinpussi ja lusikoi siihen sulatettu suklaa. Pursota pienestä reiästä ensin palmujen lehdet ja sitten kierteiset rungot leivinpaperin päälle. Koveta palmut jääkaapissa, jonka jälkeen nosta ne kakun päälle pystyyn.

VINKKI, JOS SINULLA EI OLE PINA COLADA -LIKÖÖRIÄ!
Jos Pina Colada -hyytelöön tulevaa likööriä ei ole saatavana, korvaa likööri 1½ dl ananasmehua. Lisää täytteeseen myös noin 2 tl sitruuna-aromia. Halutessasi voit värjätä hieman sitruunahyytelöä keltaisella elintarvikevärillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!