Pages

12. toukokuuta 2016

Voikreemi sokeriliemestä


Tässä luotto-ohjeeni voikreemiin. Voikreemi on välttämätön eriste marsipaani- ja sokerimassapäällysteisiin kakkuihin. Ihan pelkkää kermavaahtoa en suosittele eristeeksi laittamaan, sillä kerma antaa kosteutta päällystemassaan ja se alkaa ns. "itkeä".

Voikreemiin keitetään ensin sokeriliemi, jonka annetaan jäähtyä ennen voin sekaan vatkaamista. Keitä sokeriliemi mielellään päivää ennen voikreemin valmistamista, niin se ehtii jäähtyä kunnolla. Käytä kreemiin nimenomaan ihan voita, ei missään nimessä margariinia.

Alla olevilla määrillä kreemiä tulee reiluhko määrä, ja se riittää isonkin kakun (28-30 cm) päällystämiseen. Jos voikreemiä jää yli, se säilyy hyvin peitettynä huoneenlämmössä tai jääkaapissa 2 viikkoa. Jääkaapissa säilytettäessä kreemin tulee antaa lämmetä huoneenlämmössä, jotta se pehmenee ja sen pystyy levittämään kakun pinnalle.


Voikreemi: 
500 g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita
120 g sokeria
75 g vettä

1. Keitä sokeriliemi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Anna kiehua, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna liemen jäähtyä. Siirrä liemi yön ajaksi kylmään.
2. Vatkaa voi hyvin kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi noin 20 minuutin ajan.
3. Valuta sokeriliemi pienissä erin voin sekaan samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kreemiä vielä noin 10 minuuttia. Päällystä kakku ohuella kerroksella voikreemiä.

10 kommenttia:

 1. tällaiseen kreemiin en ole törmännytkään. Yleensä aina tomusokeria ohjeessa. Pitääpä kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mielestäni tämä on paljon parempaa kuin tomusokerilla tehty kreemi.
   Kannattaa pienentää ohjetta, jos et tarvitse kreemiä paljon. Kirjoittamallani ohjeella kreemiä tulee reiluhko annos, joka tosiaan riittää päällysteeksi n.28-30 cm kakkuun. :)

   Poista
 2. Tätä aikanaan kondiittorina työskennellessä tehtiin.

  VastaaPoista
 3. Mietin,käviskö tämä unelmatortun väliin??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikreemihän on aika makeaa, enkä itse laittaisi sitä ainakaan pelkästään kääretortun väliin. Toki nämä on ihan makuasioita :)

   Jos kuitenkin päätät laittaa sitä sinne väliin, kovin paksua kerrosta ei kannata laittaa ettei tule ihan ällömakeaa.

   Poista
  2. Tosin pystyyhän voikreemin kanssa seuraksi laittamaan esim. jotain hyvää hilloa vähän makeutta tasapainottamaan. Ensin sipaisee kääretorttupohjalle kerroksen kreemiä ja päälle levitellään hillo/sose. :)

   Tai tekee suklaakreemiä sekoittamalla voikreemin joukkoon sulatettua suklaata, toimii, vaikka makeaahan se on!

   Poista
 4. Innolla lähdin testaileen mut siinä vaiheessa kun reilun 10 minuutin keittelyn jälkeenkään ei sokeri ollut liennut veteen oli myönnettävä tappio ja palattava tuttuun ja turvalliseen tomusokeriin. Mitäköhän lie mahdoin tehdä väärin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla, ettei testailusi onnistunut toivotulla tavalla! Nyt en osaa sanoa, mistä tämä mahtoi johtua. Veden pitää kiehua kunnolla, että sokeri alkaa liueta siihen.

   Poista
 5. Entä jos sitä voikreemiä tarvitsee heti eikä voi odottaa yön yli??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sokerilientä ei välttämättä tarvitse pitää yön yli kylmässä, jos sen saa jäähtymään haaleaksi jo aiemmin. Liemen voi vatkata voin sekaan heti, kunhan se on tarpeeksi jäähtynyt, ettei se sulata voita. Toki jäähtyminen vie aina oman aikansa, joten jos tarvitset kreemiä esimerkiksi puolen tunnin sisällä, suosittelen tekemään kreemin tomusokerista. Siihen löytyy lukemattomia ohjeita internetistä.

   Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!