Pages

18. toukokuuta 2014

Omenakampaviinerit


Viinerit ovat aivan ihania ja vaivansa arvoisia! Koska siitä on pitkä aika, kun viimeeksi viinereitä tein, niin pitihän niitä taas pitkästä aikaa tehdä. Viimeeksi yli vuosi sitten tein pitkiä viinereitä, mutta nyt oli kampaviinereiden vuoro. Sisälle täytteeksi laitoin omenamarmeladia sekä vaniljakreemiä ja ai että kun olivat hyviä! Omenamarmeladin voi korvata myös jollain muulla, jos haluaa. Alhaalla vielä kuvalliset ohjeet, kuinka kampaviinerit tehdään.

Kun teet viinereitä, muista, että taikinaan tulevien raaka-aineiden tulee olla kylmiä ja jauhojenkin pakastettuja! Jauhot voi laittaa jo useampi päivä ennen leipomista pakastimeen esimerkiksi muovipussissa. Ja muista myös valita täytteeksi paistonkestävä marmeladi. Muistan kuinka joskus pienempänä useampi vuosi sitten tein kotona viinereitä ensimmäisiä kertoja ja hajamielisenä olin ostanut kaupasta vadelmahilloa joka ei tietenkään ollut paistonkestävää. Sen seurauksena vadelmahillo valui uunissa viinereiden päältä pois eikä lopputuloksesta tullutkaan enää niin nätti. Toki hyviä ne siitäkin huolimatta olivat! :D

Viineritaikinan kaulintaan kuvalliset ohjeet löydät täältä.
Tästä ohjeesta tulee noin 15-18 herkullista omenakampaviineriä.


Viineritaikina:
2½ dl kylmää maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
7-8 dl pakastettuja vehnäjauhoja

Lisäksi taikinan väliin:
250 g voita

Väliin:
noin 400 g paistonkestävää omenamarmeladia
vaniljakreemiä (1 dl vaniljakreemijauhetta + 3 dl kylmää vettä)

Voiteluun:
1 kananmuna

Pinnalle:
raesokeria

1. Liuota hiiva kylmään maitoon ja sekoita joukkoon muna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää kaikki jauhot yhtä aikaa ja sekoita taikina nopeasti. ÄLÄ VAIVAA! Anna taikinan levätä sillä aikaa, kun leikkaat voista viipaleita ja kaaviloit ne kelmujen välissä tasapaksuksi levyksi (20x20 cm).
2. Ripottele leivinpöydälle paksuhko kerros vehnäjauhoja ja taputtele taikina neliöksi (30x30 cm). Nosta voi vinosti taikinaneliön keskelle ja käännä kulmat voin päälle "kirjekuoreksi". Työskentele ripeästi, jottei taikina lämpene ja hiiva ala toimia liian aikaisin. Kauli levystä varovasti noin sormenpaksuinen suorakaide. Älä paina liian lujaa, jotta kerrokset eivät mene rikki. Käytä apuna runsaasti jauhoja.
3. Harjaa ylimääräiset jauhot pois ja taita taikina kolmeen osaan. Kerrosten väliin ei saa jäädä jauhoja!
4. Käännä taikina niin, että pystysuorasta sivusta tulee vaakasuora sivu. Kauli taas sormenpaksuinen suorakaide. Käytä tarpeeksi jauhoja. Harjaa taas ylimääräiset jauhot pois ja taita taikina kolmeen osaan.
5. Käännä taikina taas kuten kohdassa 4 ja toista kauliminen ja kääntäminen vielä 1-2 kertaa. Jos taikina ehtii lämmetä, pidä sitä välillä pakasteessa noin 10 minuuttia. Anna valmiin taikinan levätä muovilla peitettynä kylmässä 10-20 minuuttia. Valmista sillä aikaa vaniljakreemi. Sekoita kylmään veteen vaniljakreemijauhe ja vatkaa vispilällä, kunnes seos muuttuu jämäkämmäksi vaniljakreemiksi.
6. Kauli taikina noin sormenpaksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikina pituussuunnassa kahteen osaan ja pursota molemmille puoliskoille koko pituussuunnaltaan omenamarmeladia sekä vaniljakreemiä. Voitele alareuna kananmunalla. Taita kiinni ja painele saumakohta hyvin kiinni. Leikkaa saumakohtaan kampaviinerille tyypilliset hapsut veitsellä tai taikinapyörällä. Leikkaa molemmat pötköt haluamasi kokoisiksi viinereiksi terävällä veitsellä ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Käännä viinereitä hiukan kaarelle ja anna niiden kohota hetki. Voitele niiden pinta kauttaaltaan kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Jos käytät kiertoilmaa, muista alentaa lämpötilaa!

Kuvalliset teko-ohjeet:
1. Kauli sormenpaksuinen, suorakaiteen muotoinen levy.
2. Halkaise levy pituussuunnassa kahteen osaan ja pursota molemmille puoliskoille omenamarmeladia sekä vaniljakreemiä.
3. Voitele kananmunalla molempien puoliskoiden alareuna, jotta viinerit pysyvät helpommin kiinni.
4. Taita ja painele reuna hyvin kiinni.
5. Leikkaa saumakohtaan kampaviinerille tyypilliset hapsut. Kuvassa olevat hapsut tehty taikinapyörällä, mutta ne voi tehdä myös veitsellä.
6. Leikkaa haluamasi kokoisiksi viinereiksi. Nosta viinerit leivinpaperoidulle pellille. Käännä viinereitä hiukan kaarelle ja anna niiden kohota hetki. Voitele viinerien pinta kauttaaltaan ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteen lämmössä ja tarjoile vastapaistettuina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!