Pages

23. heinäkuuta 2014

Mansikkamacarons


Macaronit ovat erittäin kaunis lisä kahvipöytään - varsinkin jos niitä löytyy vielä useaa eri väriä! Oikeaoppisessa macaronissa kuori ei saisi olla ontto ja rapean kuoren tulisi kätkeä sisäänsä pehmeä sisus. Macaronien teko vaatii harjoitusta eivätkä ne välttämättä heti ensi yrittämällä onnistu - mutta ei kannata silti lannistua! Kannattaa testata myös paistolämpötilaa, mikä on omalla uunilla juuri se sopiva, koska sekä macaronien paistolämpötila että -aika riippuvat myös uunista. Macaroneja ei saa paistaa liian kauaa, ettei sisuksesta tule liian rapea/palanut!

Jos haluat varmistua, että macaroneista tulee samankokoisia niin voit piirtää leivinpaperiin valmiiksi sopivan kokoisia ympyröitä. Käännä se puoli leivinpaperista, jolle ympyrät on piirretty, alaspäin pellille jottei kynän jälki tartu macaroneihin.

Koska nyt on mansikka-aika meneillään, niin halusin hyödyntää tuoreita mansikoita näiden macaronsien täytteeseen. Täyte kannattaa tehdä 2-kertaisena, jotta se riittää kaikkiin macaroneihin.
Ohjeesta tulee noin 30  macaronsia.


Macaron-massa:
100 g valkuaisia (3 kananmunaa)
110 g mantelijauhetta (2,5 dl)
25 g hienoa sokeria (2 rkl)
200 g tomusokeria (3 dl + 2 rkl)

Mansikkatäyte (kannattaa tehdä 2-kertaisena):
200 g mansikoita
30 g hienoa sokeria
30 g hillosokeria
2 g liivatelehtiä tai 1 g agar-agaria

1. Vatkaa valkuaisia pienellä teholla ja lisää hieno sokeri pikkuhiljaa valkuaisten joukkoon, kunnes vaahto on kiiltävää ja vatkainta nostamalla vaahtoon jää teräviä huippuja. Seosta ei saa vatkata liian kovaksi! Tässä vaiheessa vaahto tulee värjätä haluamallaan elintarvikevärillä. Käytä jauhemaisia värejä, koska nestemäiset saattavat löysyttää massaa liikaa ja näin ollen macaronsit leviävät pellillä.
2. Yhdistä mantelijauhe ja tomusokeri keskenään erillisessä kulhossa. Nostele seosta nuolijalla pienissä erissä vaahdon joukkoon. Sekoitusvaihe on macaronsien koostumuksen kannalta erittäin tärkeä! Jos sekoitat liikaa, massa muuttuu liian löysäksi. Massa on sopivaa, kun tiputat sitä lusikalla esim. leivinpaperille ja sen pinta muuttuu sileäksi.
3. Pursota leivinpaperin päälle pellille kahden euron kokoisia ympyröitä (halkaisijaltaan noin 2 cm). Pursotuksen jälkeen peltiä voi hieman koputella pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat pintaan.
4. Anna macaronsien levätä huoneenlämmössä noin puolen tunnin ajan ennen paistoa, jotta pinta kuivuu. Kokeile pinnan kuivuus varovasti sormella.
5. Paista 140-150 asteessa noin 13-15 minuuttia. Macaronsien pinnan ei kuulu olla ruskistunut. Anna pohjien jäähtyä kunnolla ennen kuin alat irrottamaan niitä leivinpaperista.
6. Valmista mansikkatäyte. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Keitä mansikoita hienon sokerin kanssa 10 minuuttia samalla sekoitellen. Lisää hillosokeri sekä kylmässä vedessä pehmennyt liivatelehti. Anna täytteen saostua miedolla lämmöllä vielä noin 10-15 minuutin ajan välillä sekoitellen. Anna seoksen jäähtyä.
7. Täytä macaronsit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!