Pages

31. maaliskuuta 2014

Tiramisu-täytekakku


Nyt jo viikon ajan on ollut aivan ihania ja niin keväisiä ilmoja! Eiköhän se kevät vihdoin ala! Ja kun itsekin olen jo täysin parantunut siitä mahataudista, niin on taas hirveästi intoa leipoa kaikkea hyvää! Päähän on iskeytynyt taas uusia kivoja ideoita..

Meillä olikin jääkaapissa useampi purkki kermaa, joiden parasta ennen -päiväys alkoi olla lähellä, joten pähkäilin mitä niistä nyt tällä kertaa leipoisin. Tämä kuvissa näkyvä tiramisu oli yksi niistä herkuista!

Tiramisu on aivan ihana ja suosittu italialainen jälkiruoka. Perinteisesti siinä on muun muassa savoiardi-keksejä, espressokahvia ja mascarponejuustoa. Ja pinnalle siivilöidään tottakai kaakaojauhetta!

Tällä kertaa kuitenkin poikkesin perinteisestä tiramisusta ja tein siitä herkullisen täytekakun. Yleensä tiramisuun tulee mascarponea, mutta koska jääkaapissa oli yksi avaamaton purkki maustamatonta tuorejuustoa, niin käytin sen täytteeseen. Tein kakussa olevan suklaapohjan sydämenmalliseen irtopohjavuokaan (jonka halkaisija on siis noin 22 cm), mutta sen voi korvata myös pyöreällä noin 20-22 cm halkaisijaltaan olevalla vuoalla. Täytteessä olevaa kahvia tulee laittaa maun mukaan, sillä tarvittava määrä riippuu muun muassa kahvin vahvuudesta ja siitä kuinka vahvasti haluaa kahvin täytteessä maistuvan. Oma mielipiteeni on se, että tiramisussa kahvi tulee maistua reilusti. Käytin ihan tavallista kahvia, mutta toki espressokahviakin voi halutessaan käyttää.

Täytyy jonain päivänä tehdä perinteistä tiramisua, vaikka kyllä tämäkin tiramisu täytekakkuversiona oli erittäin hyvää!


4 munan suklaapohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl kermaa
2 rkl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa tai mascarponea
n. 1-1½ dl vahvaa kahvia
n. ½ dl vaniljakreemijauhetta

Kostutus:
n. 3 dl vahvaa kahvia
hiukan sokeria

Koristelu:
kaakaojauhetta
suklaarouhetta
muutama ananaskirsikka

1. Valmista suklaakakkupohja. Kakkupohja olisi hyvä valmistaa täyttöä edeltävänä päivänä. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi esimerkiksi nuolijalla. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 20-22 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa (alatasolla) noin 30-40 minuutin ajan, kunnes kakkupohja on kypsä. Kypsyyden voi kokeilla tikulla; jos tikkuun ei jää taikinaa, niin pohja on kypsä. Jos käytät uunissa kiertoilmatoimintoa, muista alentaa lämpötilaa. Omassa kiertoilmauunissa paistoin kakkupohjan 150 asteen lämmössä.
2. Valmista tiramisutäyte, joka tulee kakun sisälle sekä pinnalle. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto. Vatkaa tasaiseksi. Lisää vahvaa kahvia maun mukaan ja tarvittaessa hiukan vaniljakreemijauhetta täytteen jämäköitymiseen.
3. Varaa kostutusta varten vahvaa kahvia. Kahvin olisi hyvä olla jäähtynyt. Voit makeuttaa kahvia hieman sokerilla maun mukaan (itse lisäsin kahviin noin 1-2 ruokalusikallista sokeria).
4. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Täytä kakku suoraan tarjoilualustalle. Kostuta alin kakkupohja kahvilla ja levitä päälle täytettä. Nosta päälle keskimmäinen pohja, kostuta sekin reilusti kahvilla ja levitä täyte. Itse tykkään tiramisussa reilusta kostutuksesta. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei kakkua tule kostuttaa liikaa, sillä muuten kahvi saattaa alkaa valua tarjoilualustalle. Muista kostuttaa myös kakun päällimmäisin pohja kahvilla.
5.  Levitä loppu täytteestä kakun päälle ja reunoille. Tee paletilla tai veitsellä kuorrutteeseen aaltomaisia kuvioita. Siivilöi pinnalle ja reunoille kaakaojauhetta. Reunoille kaakaojauhe on helpompi siivilöidä, kun kallistat hiukan kakkua. Viimeistele kakku raastamalla pinnalle suklaarouhetta.





 

4 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköinen kakku! Sisko rakastaa tiramisua joten heti tekisi mieli hänelle tehdä tälläinen :) Pitääpä siis tämäkin kokeilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä! Itsekin pidän tiramisusta erittäin paljon ja tämä täytekakkuversio oli oikein hyvä. Ei kakusta ole jäljellä enää muruakaan. :D

      Poista
  2. Tein tämän kakun ekan kerran noin vuonna 2017 Ystävät tuli ja meinasin itse jäädä ilman.😂 Sen jälkeen olen pitänyt puoleni. Tosi suussa sulavaa. Nam nam....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Milli! Tämä kakku on kyllä aivan tajuttoman herkullista, että hupenee kahvipöydästä hurjaa vauhtia. Kannattaakin siis pitää puolensa, että saa kakusta itselleen edes sen yhden palan :D

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!