Pages

21. joulukuuta 2013

Mustaherukka-tummasuklaakakku


Mustaherukan ja tumman suklaan yhdistelmä on vastustamattoman hyvä! Kakun kruunaavat kauniit suklaarullat. Uskomattoman herkullinen hyydykekakku! Kakun halkaisija noin 24 cm.


Keksipohja:
n. 250 g suklaakeksejä (esim. suklaacookies)
n. 125 g sulatettua voita

Mustaherukkamousse:
 n. 400g mustaherukoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl sosetta)
¾ dl tomusokeria
3 liivatelehteä
3 dl vispikermaa

Tumma suklaamousse:
200 g tummaa suklaata (esim. taloussuklaa)
3 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 liivatelehteä
1/3 dl sokeria
½ dl vettä

Suklaarullat:
400 g tummaa suklaata (esim. taloussuklaata)
60 g kookosrasvaa

Koristelu:
suklaarullia
kaakaojauhetta

1. Jos haluat kakun päälle suklaarullia (kuten kuvassa), niin aloita kakun valmistus tästä osiosta. Sulata pieniksi paloiteltu suklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon 60 grammaa kookosrasvaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos pienehköön muoviastiaan jäähtymään. Oma muoviastiani, jossa jäähdytin seoksen, oli halkaisijaltaan noin 11 cm. Kovin leveään muoviastiaan seosta ei kannata laittaa. Suklaasta on helpompi ottaa rullia, kun se on korkea. Pidin seoksen muoviastiassa yön yli jääkaapissa ja seuraavana päivänä otin sen hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmentymään (kun otin sen jääkaapista, kopautin suklaan astiastaan leikkuulaudalle ja annoin sen päällä pehmentyä sopivaksi). Suklaan on oltava juuri sopivan pehmeää, jotta siitä saa hyviä rullia. Liian kovasta suklaasta ei rullia saa tehtyä. Ota rullia juustohöylällä. Jos et saa irrotettua suklaata astiastaan, voit kokeilla laittaa sen hetkeksi pakkaseen ja kopauttaa sen jälkeen esim. leikkuulaudalle.
2. Valmista hyydykekakun pohja. Hienonna keksit monitoimikoneessa tai laita keksit pakastepussiin ja painele keksit kaulimella hienoksi muruksi. Lisää keksimurujen joukkoon sulatettu voi ja sekoita käsin tasaiseksi. Painele seos noin 24 senttimetriä halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Vuokana voi käyttää halkaisijaltaan pienempää tai suurempaa. Suuremmassa vuoassa tulee tietysti matalampi kakku kuin taas pienemmässä korkeampi.
3. Laita halutessasi keksipohja täytteen valmistuksen ajaksi jääkaappiin.
4. Valmista ensin mustaherukkamousse. Sulata mustaherukat ja paseeraa (eli painele kauhan/lusikan avulla) ne metallisiivilän läpi, niin että marjoista syntyy tasainen kastike, marjamelba. Siemenet ja kuoret jäävät siis siivilään. Tarvitset 2 dl mustaherukkasosetta. Mausta tomusokerilla. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lämmitä noin ½ dl mustaherukkasosetta kattilassa. Purista liivatelehdistä (kun ne ovat lionneet vedessä noin 10 minuuttia) ylimääräinen vesi ja lisää kuuman mustaherukkasoseen joukkoon samalla koko ajan sekoittaen esim. haarukalla tai vispilällä. Yhdistä seos loppuun marjasoseeseen ja kääntele kermavaahtoon nuolijan avulla. Kaada mustaherukkamousse keksipohjan päälle vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään 30-40 minuutin ajaksi tai kunnes se on hyytynyt niin, että päälle voi laittaa toisen kerroksen.
5. Valmista suklaamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja sokeri löysähköksi vaahdoksi. Lisää maustamaton tuorejuusto sulatetun suklaan joukkoon ja sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Lisää kermavaahto suklaaseokseen. Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi voit tässä vaiheessa sekoittaa massan nopeasti sähkövatkaimella tasaiseksi! Kiehauta kattilassa ¾ dl vettä ja ota kattila pois liedeltä. Liuota liivatteet kuumaan veteen. Anna liivatenesteen jäähtyä muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen kaada se ohuena nauhana suklaaseokseen. Kaada suklaamousse hyytyneen mustaherukkamoussen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli.
6. Viimeistele hyytynyt kakku suklaarullilla ja siivilöi rullien päälle kaakaojauhetta.

4 kommenttia:

  1. Oi varmasti suurta herkkua! Ja tosi kaunis koristelu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon! Oikein hyvää tämä olikin. :)

      Poista
  2. Loistava makuyhdistelmä. Tuollaisia rullia olisi kiva oppia tekemään.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itsekin tykkään tästä makuyhdistelmästä todella paljon. Kuvissa olevat suklaarullat eivät nyt kaikkein kauniimpia ole, mitä olen tehnyt, mutta tuo suklaamassa riittää juuri ohjeen mukaisen kakun koristeluun. Jos haluaa ottaa varman päälle (eli ei esimerkiksi ole ennen suklaarullia tehnyt), niin suklaamassaa rullia varten kannattaa valmistaa vielä hieman enemmän. Kyllähän ylimääräisen suklaamassan voi sitten käyttää vaikkapa suklaakekseihin.

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!