Pages

16. joulukuuta 2013

Joulutortut voitaikinastaItsetehty voitaikina voittaa ehdottomasti kaupasta ostetun! Taikinan voi tehdä useampia päiviä aikaisemmin ja säilyttää jääkaapissa muovilla peitettynä. Itse valmistin voitaikinasta joulutorttuja, jotka ovat aina vaan niin hyviä eikä niihin pääse kyllästymään. Tästä taikinasta tulee noin 10-12 joulutorttua.


Voitaikina:
4 dl (puolikarkeita) vehnäjauhoja
250 g voita
1-1¼ dl kylmää vettä

Lisäksi:
paistonkestävää luumu- tai aprikoosimarmeladia

Voiteluun:
1 kananmuna

Viimeistelyyn:
tomusokeria


Kuvalliset teko-ohjeet:

1. Mittaa kulhoon jauhot ja lisää 100 g voita.
2. Nypi rasva ja jauhot käsin murumaiseksi seokseksi.
3. Lisää kylmä vesi nopeasti käsin sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei se sitkisty!
  
4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
5. Laita pöydälle pala tuorekelmua ja viipaloi veitsellä sen päälle loput (150 g) voista. Peitä voiviipaleet toisella tuorekelmulla.
6. Kauli voisiivuista levy, joka sopii taikinalevyn keskelle. Kun voilevy on kaulittu, poista ylimmäinen kelmu.
7. Kumoa voilevy taikinalevyn keskelle. Voilevyn tulee olla samankorkuinen taikinalevyn kanssa.
8. Käännä taikinalevyn reunat voin päälle (kuten kohdan nro 12 kuvassa). Ensimmäinen reuna tulee kääntää voilevyn päälle niin, että koko voilevy peittyy!
9. Käännä taikinalevy vielä kaksinkerroin. Kääntämisen aikana harjaa ylimääräiset jauhot taikinasta pullasudilla!


10. Käännä taikina vaakasuoraan. 
11. Kauli taikinasta (hyvin varovasti etteivät voikerrokset rikkoonnu!) suorakaiteen muotoinen levy. Levystä tulisi kaulia aina samankokoinen.
12. Käännä taikinan reunat keskelle.
13. Taikina näyttää taas tältä, kun molemmat reunat on käännetty keskelle. Kääntämisvaihe tulee toistaa useamman kerran, jotta rasva jakautuu ohuina kerroksina taikinalevyjen väliin. Tarvittaessa taikinan voi nostaa hetkeksi kylmään kovettumaan kelmulla peitettynä, jos rasva alkaa pursuilla taikinalevyjen välistä. Muista käyttää kaulitessa runsaasti jauhoja ja harjaa ylimääräisiä jauhoja aina taikinan pinnalta pois, kun taitat levyä!

14. Käännä taikina vielä kaksinkerroin. Tämän jälkeen käännä taikina vaakasuoraan ja aloita taas kohdasta nro 10 edeten tähän kohtaan asti. Toista kääntäminen ja kauliminen 3-4 kertaa. Kauliminen tulee tehdä aina varoen! Kun olet toistanut kääntämisen 3-4 kertaa, niin peitä taikina kelmulla/muovilla (voit nostaa taikinan vaikka leikkuulaudalle) ja nosta se hetkeksi (noin 15-30 minuutiksi) jääkaappiin lepäämään ennen leipomista.


15. Kauli levänneestä taikinasta noin ½ sentin paksuinen levy ja ota siitä muotilla tai leikkaamalla veitsellä/taikinapyörällä noin 9x9 cm neliöitä.
16. Leikkaa reunoihin viillot veitsellä tai taikinapyörällä.


17. Käännä joka toinen sakara neliön keskelle.18. Paina sakarat hyvin neliön keskelle niin, etteivät ne aukea kesken paiston.


19. Kun kaikki sakarat on käännetty keskelle, siirrä tortut leivinpaperoidulle pellille.20. Voitele halutessasi joulutortut kevyesti kananmunalla ja lusikoi tai pursota tortun keskelle luumumarmeladia. Voitelu ei ole pakollinen, mutta se tekee tortun pinnasta kiiltävämmän. Halutessasi keskellä voi käyttää esimerkiksi aprikoosimarmeladia. Paista joulutorttuja 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuutin ajan, kunnes tortut ovat kauniin kullanruskeita. Siivilöi valmiiden torttujen pinnalle tomusokeria.

2 kommenttia:

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!