Pages

20. heinäkuuta 2013

Mustaherukkaiset lusikkaleivät


Ohje on Pirkalta. Nämä mustaherukkaiset lusikkaleivät on todettu hyviksi! Tein näitä loppukeväästä samaan valmistujaisjuhliin, mihin menivät myös mango-juustokakut sekä valkosuklaa-mustikkakakut. Kaksinkertaiseen lusikkaleipätaikinaan riittää hyvin allaolevan ohjeen mukaan tehty mustaherukkatahna. Kun tein koko ohjeen kaksinkertaisena (mustaherukkatahna mukaanlukien), niin tahnaa jäi reilusti yli! Alla olevasta ohjeesta tulee noin 30 lusikkaleipää.


Lusikkaleipämassa:
200 g voita
1½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Mustaherukkatahna eli blackcurrant curd:
200 g (pakaste)mustaherukoita
¾ dl sokeria
2 keltuaista
25 g voita

Pinnalle:
hienoa kidesokeria

1. Valmista ensin mustaherukkatahna. Soseuta sulaneet mustaherukat. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa marjasose, sokeri ja keltuaiset. Kuumenna samalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Lisää voi nokareina ja jäähdytä. Anna mustaherukkatahnan jämäköityä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.
2. Valmista lusikkaleivät. Mittaa voi kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea, kaada rasva kulhoon, lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Vesihaude nopeuttaa jäähtymistä, mutta ei ole pakollinen.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele taikinaa teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta leivinpaperoidulle pellille kupera puoli ylöspäin. Paista pikkuleipiä 175-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita.
4. Täytä jäähtyneet lusikkaleivät mustaherukkatahnalla ja pyörittele varovasti sokerissa. Säilytä mustaherukkaiset lusikkaleivät jääkaapissa. Lusikkaleivät voi myös pakastaa.

VINKKI!
Jos haluat ihan perinteisiä lusikkaleipiä, käytä täytteenä vadelmamarmeladia.

10 kommenttia:

  1. Lusikkaleivät ovat kyllä herkullisia. Mustaherukkatahnan laitto väliin on hyvä idea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä mustaherukkatahna on kyllä hyvää lusikkaleipien välissä ja hieman erilaisempi, kuin mitä yleensä lusikkaleipien välissä on. :)

      Poista
  2. Mustaherukoiden käyttö lusikkaleivissä onkin jännä, erilainen idea. Pitänee koittaa itsekin joskus :)

    Sivuillasi on muutenkin paljon herkullisen näköisiä ohjeita! Linkkasin sut blogiini, jotta löydän vielä takaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mieltä lämmittävistä kehuista sekä linkityksestä! Sinunkin blogissasi on kaikkia ihania reseptejä, kun olen sitä selaillut. :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Itsekin halusin päästä testaamaan näitä, kun ohjeen näin Pirkan lehdessä - niin mielenkiintoisilta vaikuttivat! Eikä kyllä turha kokeilu ollut, joten kannattaa testata! :)

      Poista
  4. Oi miten suloisia ja varmasti tosi hyviä! Pikkuleipiä tulee tehtyä aivan liian harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! Itsekin teen pikkuleipiä todella harvoin.. Täytyisi taas yrittää kokeilla joitain uusia pikkuleipiä, sillä päässäni on jo monen monta hyvää ideaa toteutettavaksi! :)

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!