Pages

2. helmikuuta 2017

Kaivurikakku 4-vuotiaalle


Viikonloppuna serkun poika täytti 4 vuotta ja synttärisankarin toiveena oli saada kaivuriaiheinen kakku. Luvassa oli siis monen tunnin näpertäminen koristeiden, etenkin kaivurin, parissa. No onhan se juuri sitä mistä tykkään - näpertää erilaisia sokerimassakoristeita! Niitähän voi hyvin tehdä vaikka koko päivän! Kakun mallin lainasin Marsispossulta. Hän oli tehnyt aiemmin samantyyppisen kakun.

Tämä 30 hengelle mitoitettu kakku sisälsi raikkaat vadelma- ja persikkamousset vaalean kakkupohjan kera. Jos kakun päällystää sokerimassalla, täytteen olisi aina hyvä olla raikas ettei kakusta tule liian äklömakea. Itse suosin juuri vaaleaa kakkupohjaa ja esimerkiksi jotain hedelmäistä, raikasta moussea, kuten tässä kakussa. Sokerimassa kun tuppaa olemaan aika makeaa, niin raikas sisus vähän tasapainottaa kakun makeutta.

Ennen kakun päällystämistä sokerimassalla (tai vaihtoehtoisesti marsipaanilla, vaahtokarkki- tai kaulintamassalla), kakun pinnalle kannattaa levittää ohuelti voikreemiä. Se toimii ns. eristeenä kakun ja massan välissä, ettei sokerimassa vety ja ala "itkeä". Lisäksi se kiinnittää massan kakun pintaan. Käyttämäni voikreemin ohjeen löydät täältä. Ensin keitetään sokeriliemi, jonka annetaan jäähtyä. Sitten vatkataan huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi, kaadetaan sokeriliemi ohuena nauhana voin sekaan ja vatkataan tasaiseksi kreemiksi. Sokeriliemen voi oikein hyvin keittää jo valmiiksi päiviä ennen kreemin tekoa. Valmis kreemi säilyy hyvänä jääkaapissa jopa viikon, kunhan säilytät sen hyvin suljetussa rasiassa ettei se ota jääkaapista mitään makuja/hajuja.
Jos haluaa vähän oikaista kreemin teossa, voikreemin voi valmistaa helpommin tomusokerista, voista ja haluamastaan makuaineesta (esimerkiksi jollain aromilla). Kermavaahtoa en suosittele eristeenä käyttämään, ettei kuorrute vety ja ala "hikoilla".

Sokerimassakakkujen päällystämiseen kannattaa varata tarpeeksi sokerimassaa. Halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuun kannattaa varata massaa noin 600 grammaa. Mieluummin liikaa kuin liian vähän! On ikävää jos kuorrute ei riitä kakun kaikille sivuille, vaan jää vajaaksi. Ylijääneet kuorrutemassat voi kääräistä tiukasti kelmuun, etteivät ne kuivu. Säilytys huoneenlämmössä, valolta suojattuna.

Tämän kakun myötä Suklaapeikko vetäytyy viettämään viikonloppua ja miettimään blogin tulevaa ulkoasu-uudistusta. Joitain muutoksia siis luvassa kevään aikana..
Lämpimät onnittelut vielä 4-vuotiaalle! :)

2 kommenttia:

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!