Pages

1. maaliskuuta 2014

Laskiaispullat appelsiinisydämellä


Laskiainen lähestyy ja silloin herkutellaan ihanilla laskiaispullilla! Laskiaispullia on monenlaisia. Niiden sisällä voi olla esimerkiksi joko mantelimassaa tai mansikkahilloa sekä tietenkin kermaa. Itse pidän enemmän mansikkahillolla täytetystä pullasta. Tosin monet puhuvat, että mantelimassalla täytetty olisi se perinteisempi laskiaispulla.

Koska meille oli tulossa vieraita käymään, niin tein pöytään tarjottavaksi appelsiinitäytteisiä laskiaispullia. Pullien sisälle pursotin appelsiinimarmeladia, mikä oli mukavaa vaihtelua! Alkuperäinen suunnitelma pullien täytteeksi oli erilainen, mutta suunnitelma muuttui sitten viime hetkillä. Itselleni alla olevasta ohjeesta tuli 25 pientä laskiaispullaa. Toki määrä riippuu paljolti myös pullien koosta.

Tänä vuonna vietämmekin hiukan erilaista laskiaista, kun lunta ei paljoakaan ole vaan asfalttitiet ovat reilusti näkyvissä. Ilmatkin ovat olleet niin ihanan keväiset, ettei voisi millään uskoa nyt olevan vasta maaliskuun alkupuoli! Vuosi sitten tähän aikaan oli reilusti lunta. Tänäänkin aurinko paistoi niin kauniisti ja tuntui siltä kuin olisi melkein toukokuu, kun ikkunasta katsoi ulos.

Näiden laskiaispullien myötä haluan toivottaa kaikille hauskaa laskiaista!


Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1-1½ rkl kardemummaa
1 kananmuna
noin 15 dl vehnäjauhoja
200 g voita (tai margariinia)

Voiteluun:
1 kananmuna

Lisäksi sisälle:
5-6 dl kermaa
noin 350 g appelsiinimarmeladia

Pinnalle:
tomusokeria

1. Valmista pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi mikrossa. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, aluksi vatkaten esimerkiksi vispilällä, jotta taikinaan sitoutuu ilmaa. Lisää sulatettu rasva alustamisen loppupuolella. Lopuksi taikinaa voi sekoittaa käsin (ellet tee taikinaa kokonaan yleiskoneella). Varo ettet lisää taikinaan liikaa jauhoja, koska muuten pullista ei tule hyviä! Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja niin, että se irtoaa jo hieman kulhon reunoista. Peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
2. Kun taikina on kohonnut, kaada se kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina pieniin paloihin (riippuen minkä kokoisia pullia haluat, mutta ota huomioon myös se että pullat kohoavat kaksinkertaisiksi vielä pellillä). Pyörittele palat pyöreiksi pulliksi ja siirrä leivinpaperoidulle pellille kohoamaan. Peitä pullat leivinliinalla.
3. Voitele kohonneet pullat kevyesti (haarukalla) vatkatulla munalla ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita.
4. Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä. Leikkaa jäähtyneistä pullista "kansi" pois. Vaihtoehtoisesti voit leikata jo lämpimistä (uunista tulleista) pullista kannen pois terävällä veitsellä, niin pullat jäähtynevät siten nopeammin.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon sokeria maun mukaan. Itse tykkään lisätä sokerin kermaan jo ennen kuin aloitan sen vatkaamisen. Toki siinä tapauksessa kannattaa varoa ettei sokeria tule liikaa, sillä muuten kermavaahdosta tulee liian makeaa. Sokeria kannattaa lisätä varovasti pikkuhiljaa. Kerman voi makeuttaa myös vatkaamisen jälkeen. Tarkista kerman maku ja siirrä se kertakäyttöiseen tai pestävään pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Jos et omista pursotinpussia, niin kermaa voi vaikkapa lusikoida pullien sisälle.
6. Pursota pullien sisälle ensin kermavaahtorinkula (niin että keskelle jää kolo hillolle) ja keskelle appelsiinimarmeladia (tai muuta haluamaasi hilloa/marmeladia).
7. Nosta pulliin kannet päälle ja viimeistele siivilöimällä pinnalle tomusokeria. Säilytä laskiaispullat jääkaapissa ja tarjoile mielellään samana päivänä kuin ne on täytetty, niin ne ovat parhaimmillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!