Pages

2. tammikuuta 2013

Karjalanpiirakat


Karjalanpiirakat kuuluvat karjalaisen keittiön herkkuihin. Riisipuuron sijaan piirakan täytteenä voi käyttää myös ohraryynipuuroa tai perunamuussia. Itse olen suosinut riisipuuroa piirakan täytteenä! Riisipiirakoiden kanssa syödään perinteisesti munavoita. Ohjeesta tulee noin 20-25 herkullista piirakkaa.


Riisipuuro:
5 dl vettä
3 dl puuroriisiä tai rikottuja ohrasuurimoita
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
nokare voita

Kuoritaikina:
2,5 dl vettä
1,5 tl suolaa
4,5 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja

Voiteluun:
voita sulatettuna

1. Keitä puuro. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää vesi tai ohrasuurimot ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maitoa vähitellen hyvin sekoitellen. Keitä hiljalleen noin 40-60 minuuttia, kunnes puuro on valmista. Mausta suolalla ja voinokareella.
2. Sekoita vedestä, suolasta ja jauhoista napakka taikina. Leivo taikina pötköksi ja leikkaa paloiksi. Suojaa palat muovilla etteivät ne kuivu. Muovaa palat pyöreiksi kakkaroiksi ja ajele ne piirakkapulikalla ohuiksi kuoriksi. Suojaa kuoret muovilla kuivumisen estämiseksi.
3. Levitä kuorten keskelle puuroa siten, että piirakan reunoille jää pari senttiä pelkkää taikinaa. Käännä  taikinareunat puuron päälle ja rypytä etusormilla reunat vekille. Itse olen oppinut rypyttämään piirakat alhaalta ylöspäin, mutta halutessaan rypyttämisen voi aloittaa myös keskeltä piirakkaa ja kun toinen puoli on rypytetty niin piirakan kääntää "ylösalaisin" ja rypyttää toisenkin puolen.
4. Paista leivinpaperoidulla pellillä 250-300-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sivele kuumat piirakat sulatetulla voilla ja peitä leivinliinalla.
(5. Tarjoa kuumina.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!